Francuska priprema pravila za klimatizirane trgovine i visoke kazne

Francuska vlada namjerava prisiliti sve klimatizirane trgovine da zatvore svoja vrata i ugase svjetleće reklame preko noći, u pokušaju smanjenja potrošnje energije, navodi u ponedjeljak Euronews.

Ministrica za tranziciju energije  Agnes Pannier-Runacher kaže da je “apsurdno” da ostavljanje otvorenih vrata dok klima uređaj radi može dovesti do 20% veće potrošnje energije.

Tvrtke koje prekrše zabranu, koja bi trebala stupiti na snagu u sljedećih nekoliko dana kada Pannier-Runacher izda nove uredbe, suočit će se s kaznom od 750 eura.

Neki gradovi poput Bourg-en-Bressea, Lyona, Besançona i Pariza već imaju slična općinska pravila na snazi ​​od sredine srpnja, ali sada vlada želi proširiti inicijativu na cijelu zemlju.

Dok se zabrana svjetlećeg oglašavanja između 1 ujutro i 6 ujutro trenutačno primjenjuje u mjestima i gradovima s manje od 800.000 stanovnika, novi propisi bi je učinili primjenjivom bez obzira na broj stanovnika.

Podsjećamo: i Francuska se, poput Njemačke i velikog broja ostalih članica EU, suočava s problemima vezanim uz energetiku odnosno manjak energenata i njihovu visoku cijenu. Osim toga zemlja je već tjednima izložena velikom toplinskom valu zbog kojeg je povećana potrošnja električne energije, prije svega zbog korištenja rashladnih uređaja, a veliki problem postaje i nestašica pitke vode u pojedinim regijama, čak i onima na sjeveru zemlje, kao i požari na jugu.

Komentari

komentar

You may also like