Francuska prvi puta povukla ambasadore iz SAD-a i Australije: razlog je AUKUS pakt

Francuska je opozvala svoje veleposlanike u SAD-u i Australiji na konzultacije potaknute “iznimnom ozbiljnošću” Canberrine iznenadne odluke da otkaže narudžbu za podmornice francuske proizvodnje i stvori obrambeni pakt s Washingtonom i Londonom (AUKUS), koji uključuje stvaranje drugačijih podmornica, piše The Guardian.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da je naredba o vraćanju veleposlanika u Pariz “smjesta” donesena na zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. “Ova iznimna odluka opravdana je zbog iznimne ozbiljnosti najava koje su 15. rujna dale Australija i Sjedinjene Države”, rekao je Le Drian u priopćenju kasno sinoć.

„Napuštanje projekta podmornice koji je povezivao Australiju i Francusku od 2016. te najava novog partnerstva sa SAD-om oko podmornicama s nuklearnim pogonom predstavljaju neprihvatljivo ponašanje između saveznika, čije posljedice utječu na samu koncepciju naših saveza, naših partnerstava i na našu politiku prema Indo-pacifičkoj regiji ”, dodao je Le Drian. Ranije je isti ministar opisao potez njihovih navodnih saveznika kao zabadanje “noža u leđa.”

Ovo je prvi puta da je Francuska opozvala američkog veleposlanika; dvije su zemlje saveznice od američkog rata za neovisnost. Francuska je također otkazala sudjelovanje u svečanosti koja će se održati u petak u spomen na godišnjicu bitke u zaljevu Chesapeake, odlučujućeg događaja u ratu, koji je završio pobjedom francuske flote nad Britancima 5. rujna 1781. godine.

Iz Bijele kuće pokušavaju svim silama umanjiti nastalu štetu. Dužnosnik Bijele kuće rekao je za Reuters da su SAD požalile zbog francuske odluke o povlačenju ambasadora i rekle da je Washington bio u bliskom kontaktu s Parizom. Dužnosnik je rekao da će se SAD u narednim danima angažirati na rješavanju razlika između dvije zemlje.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne rekla je. “Shvaćamo njihov stav i nastavit ćemo se angažirati u narednim danima na rješavanju naših razlika, kao što smo to već činili  u našem dugogodišnjem savezu”, rekla je u priopćenju. “Francuska je naš najstariji saveznik i jedan od naših najjačih partnera, a mi dijelimo dugu povijest zajedničkih demokratskih vrijednosti i predanost zajedničkom radu na rješavanju globalnih izazova.”
Iz Australije su rekli sljedeće: “Australija razumije duboko razočaranje Francuske našom odlukom, koja je donesena u skladu s našim jasnim i komuniciranim interesima nacionalne sigurnosti”, navodi se u priopćenju ureda ministrice vanjskih poslova Marise Payne. Dodano je kako Australija cijeni odnos s Francuskom i raduje se budućim zajedničkim angažmanima.

Peter Ricketts,  bivši veleposlanik UK u Francuskoj, napisao je na Twitteru: “Ne podcjenjujte reakciju u Parizu. Ne samo bijes, već i pravi osjećaj izdaje zbog šest mjeseci pregovora iza njihovih leđa UK. Također, tvrdi da Pariz ovo vidi kao zavjeru između Washingtona i Canberre u kojoj je London bio samo “oportunistički sudionik” te zbog toga Pariz još nije povukao diplomate iz Londona.

Komentari

komentar

You may also like