Francuska: reforma policije nakon pritužbi za nasilje i rasizam

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ovog će tjedna objaviti planove za pojačanje nadzora nad policijom, rekao je jučer izvor blizak predsjedniku za France 24. Do odluke o nadzoru policije dolazi nakon uzastopnih optužbi za brutalnost i rasizmu u policijskim snagama.

Macron će predstaviti opsežnu reformu policije koja bi trebala biti zaključak višemjesečne rasprave o tome kako poboljšati odnose između policije, građana i lokalnih zajednica, kao i radne uvjete policijskih službenika, rekao je dužnosnik koji je zatražio da ga se ne imenuje.

Povod za konzultacije, odnosno, “kap koja je prelila čašu”, bila je snimka na kojoj se vidi kako četiri bijela policajca u studenom prošle godine tuku nenaoružanog tamnoputog glazbenika u njegovom pariškom studiju. Taj napad na Michela Zeclera izazvao je opće negodovanje i pokrenuo francusku verziju pokreta “Black Lives Matter”. Pritužbe na rad policije tvrde da je postupanje policije protiv manjina, posebno crnaca i Arapa neproporcionalno grubo. Macron je u travnju ove godine pokrenuo diskusiju o reformi policije.

Predsjednički izvor rekao je da će Macronovi prijedlozi uključivati ​​stvaranje mehanizma koji dopušta “neovisni nadzor” nad policijom. Macron je također najavio planove za “masovno ulaganje” u policiju i “radikalne promjene” u načinu na koji štite građane. Jedna od ključnih kritika policijskog rada u Francuskoj je taj što zemlja nema neovisni unutarnji nadzor policije. Inspection Generale de la Police Nationale (IGPN), koja trenutno razmatra pritužbe, sastoji se uglavnom od policijskih službenika, a njezinog čelnika imenuje ministar unutarnjih poslova koji je zadužen za policiju. Macronovi pomoćnici rekli su da će novi nadzorni mehanizam biti “vanjski”.

Macron je negirao problem institucionalnog rasizma u policiji, ali je priznao problem rasnog profiliranja. “Kad imate boju kože koja nije bijela, policija vas zaustavlja mnogo više. Identificirani ste kao faktor problema”, rekao je u prosincu za portal Brut. S druge strane, policija se žali da je prezaposlena i da se sve više nalaze na udaru nasilnih demonstranata i kriminalnih skupina.

Komentari

komentar





You may also like