Francuska savjetuje NATO-u da se ne boji stvaranja europske vojske

Sjeveroatlantski savez (NATO) ne bi se trebao bojati stvaranja vojske Europske unije (EU) – samo se s tim treba pomiriti, izjavila je francuska ministrica obrane Florence Parley. 

“Europska obrana nije izgrađena kao protuteža NATO-u, već naprotiv: jačanje Europe ojačat će i poboljšati održivost saveza”, izjavila je francuska ministrica čije je riječi prenio Reuters.

Tema stvaranja zajedničke europske vojske ponovno se našla na „dnevnom redu“ interesa europskih političkih struktura i javnosti nakon nedavnog formiranja trojnog pakta AUKUS između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, i kada je Australija raskinula sporazum s Francuskom o izgradnji podmornica za australsku flotu.

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, 2. rujna je najavio kako će konačni projekt obrane i sigurnosti “Strateški kompas EU” biti gotov u razdoblju listopad-studeni.

S ovom idejom nisu oduševljeni u tzv. anglosferi i NATO savezu. Tako je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg izjavio da bi stvaranje zajedničkih oružanih snaga EU moglo imati negativne učinke u vidu slabljenja NATO-a i razjedinjenosti same Europske unije.

(Napominjemo: na aktualnu temu europske sigurnosne autonomije danas objavljujemo ekskluzivan intervju koji je za portal Geopolitika News obavila naša suradnica iz Pariza dr.sc. Sanja Vujačić s generalom francuske vojske Jean-Paul Perruche-om, bivšim glavnim ravnateljem Vojnog stožera EU i konzultantom specijaliziranim u području sigurnosnih i obrambenih strategija. Vrijedi pročitati.)





Komentari

komentar

You may also like