Francuska se boji ukidanja nuklearnog sporazuma s Iranom

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian posjetit će Iran 5. ožujka, kako bi razgovarao o iranskom programu razvoja balističkih raketa i o nuklearnom sporazumu, potpisanom između Teherana i međunarodne zajednice (tzv. šestorice: SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) u srpnju 2015.g.

Šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian izjavio je u svezi porasta napetosti između dviju strana, kako će u Teheranu razgovarati o Sporazumu o iranskom nuklearnom programu zbog ultimatuma američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim prijeti izlaskom SAD-a iz tog sporazuma.

„Strana koja povlači svoju riječ, obezvrjeđuje je“, kazao je Le Drian.

Napetost između Irana i Francuske porasla je posljednjih mjeseci, nakon što je francuski ministar ranije Iran optužio za hegemonizam u bliskoistočnoj regiji. Iranski dužnosnici posebno su se naljutili nakon francuske kritike upućene Teheranu zbog testiranja iranskih balističkih raketa i prijedloga mogućeg uvođenja novih sankcija zbog tog programa.

Iran je više puta izjavljivao kako njegov raketni program ima isključivo obrambeni karakter, odbacujući kritike Zapada da Teheran destabilizira stanje u regiji.Prema riječima francuskog ministra, koji je ranije odgodio svoj posjet Iranu zbog nedavnih protuvladinih prosvjeda u toj zemlji, ako se Iran želi vratiti u „zajednicu naroda, on mora surađivati po tim pitanjima“. „U protivnom, državu će uvjek sumnjičiti za težnju izrade atomskog oružja“, kazao je francuski šef diplomacije.

U skladu s rezolucijom UN-a, koja je potvrdila sporazum s Iranom, Iran je pozvan na suzdržanost glede razvoja balističkih raketa, osposobljenih za nošenje nuklearnih bojevih glava, na rok od 8 godina.

Pojedine zemlje tvrde kako to nije jasno propisano unutar samog Sporazuma i da zato ne predstavlja obvezu za ispunjenje.

Iran je stalno nijekao posjedovanje raketa namjenjenih za postavljanje nuklearnih bojevih glava.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump u listopadu 2017.g. objavio je namjeru svoje administracije za ponovno razmatranje američke strategije u odnosu prema Iranu, sankcija protiv Korpusa straže islamske revolucije i mogućnosti američkog izlaska iz spomenutog Sporazuma.

Trump je Kongresu dao rok od 60 dana za očitovanje, treba li obnoviti gospodarske sankcije protiv Teherana, ukinute nakon potpisivanja Sporazuma u zamjenu za ispunjavanje preuzetih obveza od strane Irana. Sve države potpisnice, izuzev SAD-a, kao i Međunarodna agencija za atomsku energiju, tvrde kako Teheran ispunjava preuzete obveze.

Zoran Meter: TRUMP POD PRIJETNJOM IZOLACIJE ODGODIO ODLUKU O IRANSKOM NUKLEARNOM SPORAZUMU

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like