Francuska, Španjolska i Švedska za čelnika Venezuele priznale oporbenog vođu Juana Guaida

Tri zemlje Europske unije su u ponedjeljak, 4. veljače, službeno priznale vođu venezuelanske oporbe Juana Guaida za „privremenog predsjednika“ Venezuele. Skupa s tom odlukom, Madrid, Pariz i Stockholm pozvali su aktualnog predsjednika Nicolasa Madura na raspisivanje novih predsjedničkih izbora (info: AP).

Pedro Sanchez, španjolski ministar vanjskih poslova, novinarima je kazao kako vlada u Madridu  „radi na povratku Venezuele u punu demokraciju, poštivanje ljudskih prava, slobodne izbore i život bez političkih zatočenika“.

Francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian izrazio je nadu da će se politička kriza u Venezueli riješiti mirnim putom.

Podsjećamo: u EU još uvijek nije zauzet jedinstveni stav o krizi u toj latinskoameričkoj zemlji. Prošli tjedan EU je od predsjednika Nicolasa Madura ultimativno zatražila raspisivanje predsjedničkih izbora u roku od 8 dana ili će, u protivnom, Bruxelles za predsjednika priznati šefa oporbe i parlamenta te zemlje Juana Guaida. Maduro je ultimatum odbacio i osudio kao neviđeno miješanje u unutarnje stvari suverene zemlje, pristavši jedino na provedbu parlamentarnih izbora jer su oni predsjednički održani prošle godine. U pojedinim europskim zemljama, poput Italije, podjeljeno je mišljenje o tom pitanju, pa pojedini visoki službenici u vladi u Rimu čak daju i potpuno oprečne izjave o tome koga Rim treba proglasiti predsjednikom Venezuele (nesuglasje između prvog i drugog zamjenika ministra vanjskih poslova, jednog iz Pokreta 5 zvijezda, a drugog iz stranke Liga, inače koalicijskih partnera koji tvore talijansku vladu). Ali potpuno je jasno kako će Italija, kao i sve druge članice koje o tom pitanju eventualno imaju unutarnjih nedoumica, kao najjednostavniji izlaz iz problema najaviti svoje priklanjanje konačnoj odluci službenog Bruxellesa. A činjenica je kako se sve veći broj zemalja priklanja potpori Juanu Guaidu – tom venezuelanskom Baracku Obmi, kako ga od početka nazivaju pojedini njegovi oponenti.

Venezuela: kost novog razdora u EU ali i Italije tj. njezine koalicijske vlade





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like