Francuska tvrdi da je Australija došla do “novog dna” zbog curenja prepiske s Macronon

“Curenje” SMS poruka u medije koje je francuskog predsjednik Emmanuel Macron poslao australskom premijeru Scottu Morrisonu, predstavlja “novo dno” u diplomatskom postupanju Australije, tvrdi francuski veleposlanik u Canberri, Jean-Pierre Thebault, prenosi The Independent.

Također, Theabault je danas ustvrdio da je ovaj događaj upozorenje drugim svjetskim čelnicima da privatna komunikaciji s vladom Australije može biti korištena kao “oružje” protiv njih.

Australski mediji u utorak su izvijestili o sadržaju Macronove SMS poruke premijeru Scottu Morrisonu u rujnu u kojoj je francuski čelnik pitao: “Trebam li očekivati ​​dobre ili loše vijesti oko naših zajedničkih podmorničkih ambicija?”. Tu SMS poruku je Macron poslao dva dana prije služene objave da se raskida ugovor između Canberre i Pariza. Morrison je poruku iskoristio kao dokaz da je Macron znao da je dogovor ipak bio doveden u pitanje. Macron je, pak, kontinuirano tvrdio da mu Morrison nije dao nikakve naznake da dogovor neće biti postignut.

Francuska je osudila curenje poruka kao daljnju povredu povjerenja. “Ovo je nova najniža razina bez presedana”, rekao je Thebault. “To… šalje vrlo zabrinjavajući signal svim šefovima država: Pazite, iz Australije će doći do curenja informacija i ono što u povjerenju kažete svojim partnerima na kraju će biti iskorišteno protiv vas”, dodao je Thebault.

Umjesto dokaza da Morrison nije lagao Macronu, poruka sugerira upravo suprotno, tvrdi francuski veleposlanik. “To u potpunosti pokazuje da do posljednje minute nismo znali kamo stvari vode. To u potpunosti pokazuje da nam nikada ništa nije rečeno.”

Francuski veleposlanik složio se s Macronovom procjenom da mu je Morrison u više navrata lagao. “Možda postoji razlika između obmanjivanja i laganja”, rekao je Thebault. “Ali, znate, među šefovima država i vlada, kada mislite da je u pitanju prijatelj i saveznik, ako ga obmanjujete vi zapravo lažete”, dodao je Thebault.
Na pitanje je li iz njegovog ureda premijera procurila Macronova poruka, Morrison nije izravno odgovorio. “Mislim da nitko nema koristi od toga da nastavimo razgovor u ovom smjeru”, rekao je Morrison novinarima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je u posjetu na povratku kući iz Škotske. “Australija je donijela odluku da neće nastaviti s ugovorom za dizelske podmornicu koja ne bi služile Australiji i ja se nikada neću ispričati za tu odluku.”

Komentari

komentar

You may also like