Francuska uvodi proizvoljne granične kontrole da građani ne bi išli na skijanje izvan zemlje

Francuska uvodi proizvoljne granične kontrole uoči skijaške sezone, objavio je u srijedu premijer Jean Castex, prenosi Reuters.

Formalno objašnjenje je da se time želi spriječiti “unošenje” novih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlju, ali potezu su zasigurn pridonijeli i gospodarski razlozi.

Očekuje se da će skijališta biti otvorena u Švicarskoj i Španjolskoj za vrijeme božićnih praznika, zbog čega su se pobunili francuski pružatelji usluga na području zimskog turizma, smatrajući da ih vlada stavlja u neravnopravan položaj pošto su skijališta u navedenim zemljama tada zatvorena.

Podsjetimo, krajem studenog su se Italija i Njemačka založile za zabranu skijališta na razini EU-a, čemu se oštro protivi Austrija, čiji proračun znatno ovisi o zimskom turizmu. U slučaju zabrane na razini EU-a, koja ipak nije izgledna, Austrija traži isplatu velikih financijskih sredstava.

U ožujku je austrijsko skijalište Ischgl bilo glavno europsko žarište koronavirusa. Naime, preko 6 tisuća slučajeva zaraze širom europe bilo je povezano upravo s tim skijalištem.

“Cilj je da spriječimo zarazu francuskih građana. To će biti učinjeno uvođenjem proizvoljnih kontrola na granicama”, kazao je Castex za BFM TV





Komentari

komentar

You may also like