Francuska uvodi proizvoljne granične kontrole da građani ne bi išli na skijanje izvan zemlje

Francuska uvodi proizvoljne granične kontrole uoči skijaške sezone, objavio je u srijedu premijer Jean Castex, prenosi Reuters.

Formalno objašnjenje je da se time želi spriječiti “unošenje” novih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlju, ali potezu su zasigurn pridonijeli i gospodarski razlozi.

Očekuje se da će skijališta biti otvorena u Švicarskoj i Španjolskoj za vrijeme božićnih praznika, zbog čega su se pobunili francuski pružatelji usluga na području zimskog turizma, smatrajući da ih vlada stavlja u neravnopravan položaj pošto su skijališta u navedenim zemljama tada zatvorena.

Podsjetimo, krajem studenog su se Italija i Njemačka založile za zabranu skijališta na razini EU-a, čemu se oštro protivi Austrija, čiji proračun znatno ovisi o zimskom turizmu. U slučaju zabrane na razini EU-a, koja ipak nije izgledna, Austrija traži isplatu velikih financijskih sredstava.

U ožujku je austrijsko skijalište Ischgl bilo glavno europsko žarište koronavirusa. Naime, preko 6 tisuća slučajeva zaraze širom europe bilo je povezano upravo s tim skijalištem.
“Cilj je da spriječimo zarazu francuskih građana. To će biti učinjeno uvođenjem proizvoljnih kontrola na granicama”, kazao je Castex za BFM TV

Komentari

komentar

loading...

You may also like