Francuska vlada suočena s izglasavanjem nepovjerenja zbog reforme mirovinskog sustava

Političke stranke koje se protive planu mirovinske reforme francuske vlade podnijele su prijedlog za izglasavanje nepovjerenja parlamentu nakon što je francuska premijerka upotrijebila posebne ustavne ovlasti da provede kontroverzne mirovinske reforme bez pristanka parlamenta, izvještava Anadolu.

Vladin potez izazvao je bijes među oporbenim članovima parlamenta, koji su u petak podnijeli prijedloge za izglasavanje nepovjerenja. Članovi nezavisne skupine zastupnika LIOT i pet drugih oporbenih stranaka – ukupno 91 zastupnik – podnijeli su prvi međustranački prijedlog za izuzeće, izvijestio je dnevnik Le Figaro. Zastupnica Laure Lavalette također je objavila da je njezina stranka National Rally (RN) podnijela još jedan prijedlog za izuzeće, izvijestio je parlamentarni kanal LCP.

Da bi se srušila vlada, prijedlog nepovjerenja trebao bi prikupiti 287 glasova u Narodnoj skupštini.

Nakon što je Senat u četvrtak usvojio prijedlog mirovinske reforme, konačna verzija nacrta zakona trebala je ići na usvajanje u parlament. Međutim, nakon konzultacija s predsjednikom Emmanuelom Macronom, ministrima i drugim političkim dužnosnicima, premijerka Elisabeth Borne u četvrtak se pozvala na članak 49.3, koji dopušta premijeru da zaobiđe izglasavanje u parlamentu.

Borne se potom uputila u parlament kako bi održala govor i pozvala se na članak 49.3, što je razljutilo oporbene članove koji su prethodno rekli da će podnijeti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja u slučaju da se takav korak poduzme. Zastupnici koji su se protivili reformama napustili su su sjednicu te je ona prekinuta.

Macronova odluka da upotrijebi posebne ustavne ovlasti bila je potaknuta strahom da bi zastupnici mogli blokirati reforme budući da vlada nema apsolutnu većinu. Reforme uključuju podizanje dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine 2030. i zahtjev za najmanje 43 godine rada da bi se stekli uvjeti za punu mirovinu.





Plan je izazvao bijes javnosti otkad je otkriven prošle godine, s masovnim prosvjedima i štrajkovima koji su se održavali diljem zemlje od siječnja.

Francuska usvaja zakon o mirovinama bez glasovanja u skupštini





Komentari

komentar

You may also like