Francuska vlada zamrznula račune iranskog Ministarstva za obavještajne poslove i nacionalnu sigurnost

Francuska je odlučila zamrznuti aktive dvaju prebijega iz Irana i Odjela unutarnje sigurnosti ministarstva za obavještajne poslove i nacionalnu sigurnost Irana u svezi kaznenog dijela pripreme terorističkog napada u francuskom gradu Villepinte, navedeno je u zajedničkoj izjavi šefova Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva gospodarstva Republike Francuske.

Belgijske snage sigurnosti spriječile su teroristički napad, kojeg su pripremala dvojica belgijskih državljana iranskog podrijetla. Teroristički napad namjeravali su izvršiti 30. lipnja u Villepinteu na konferenciji koju je organizirala jedna od iranskih ljevičarskih radikalnih organizacija, zabranjenih u Iranu. Konferenciji je nazočilo oko 25 tisuća ljudi. Osumnjičenici su uhićeni pod sumnjom za pripremu terorističkog napada i protiv njih je podignuta kaznena prijava za KD terorizma.

„Taj čin izuzetno visokog stupnja težine, planiran na našem teritoriju, ne može ostati bez odgovora.  … Odlukom ministara vanjskih poslova, unutarnjih poslova i ekonomije i financija od 2. listopada 2018.g., Francuska je poduzela … preventivne mjere zamrzavanja aktiva Assadollaha Asadija i Saeida Hashemija Moghadama, iranskih izbjeglica, a također i Odjela unutarnje sigurnosti ministarstva za obavještajne poslove Irana“, navedeno je u priopćenju.

Podsjećamo: u siječnju je iranski predsjednik Hassan Rouhani u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom zatražio poduzimanje mjera protiv „iranskih terorista“, imajući u vidu u Parizu osnovanu „Organizaciju mudžahedina iranskog naroda“ (poznatija kao „Mujahedin -e- Khalq“). Rouhani je izrazio nezadovoljstvo time što se „iranska teroristička grupa, koja širi nasilje i sudjelovala je u posljednjim narodnim pobunama u Iranu“, registrirala u Francuskoj.

Spomenuta teroristička organizacija osnovana je 1979.g., nedugo nakon islamske revolucije u Iranu. Stožer organizacije nalazio se u Iraku. Vodili su je najprije autoriteti koji su 60.-ih godina vodili borbu protiv režima iranskog šaha Reze Pahlavija, ali su nakon islamske revolucije njezini protivnici postale nove iranske vlasti. Organizacija je 2001.g. objavila prestanak izvođenja terorističkih napada. Međutim, vlade u Bagdadu i Teheranu „Mujahedin  Khalq“ i dalje smatraju terorističkom organizacijom, a dugo vrijeme takvom su ju smatrale i Sjedinjene Države, Kanada i EU. Ali 2009.g. EU ju je izbrisala sa spiska terorističkih organizacija, a 2012.g. to su učinili SAD i Kanada. Sadašnji savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton veliki je zagovornik „Mujahedin Khalqa“.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like