Francuska: Za obnovu povjerenja u SAD trebat će “vremena i djelovanja”

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je jučer američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu da će trebati “vremena i djelovanja” za vraćanje povjerenja u odnose sa SAD-om, nakon krize izazvanom vojnim paktom AUKUS kojim su Australija, UK i SAD dogovorile zajedničku pomorsko-vojnu suradnju i izgradnju podmornica na nuklearni pogon. Problem jest što se to dogovaralo iza leđa Francuskoj koja je već imala ugovor vrijedan 60 milijardi dolara potpisan s Canberrom o izgradnji 12 podmornica. Pariz je, u jednom trenutno, samo obaviješten da neće biti ništa od takvog dogovora.

Prvotno su francuski dužnosnici opisali su prošlotjednu najavu o AUKUS-u kao “krizu povjerenja”, pri čemu je Macron službeno obaviješten samo nekoliko sati unaprijed. Taj je potez izazvao bijes u Parizu, pa ga je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nazvao “ubodom u leđa”.

No, čini se da se relacija Washington-Pariz ipak popravlja.  Macron i Biden su ove srijede razgovarali preko telefona pola sata. Nakon razgovora, dogovoreno je da će Francuska vratiti veleposlanika u SAD, nakon što ga je, po prvi puta u povijesti njihovih diplomatskih odnosa, povukla.

Dan nakon razgovora predsjednika, Le Drian i Blinken sastali su se u New Yorku, gdje borave zbog Opće skupštine UN-a, a razgovarali su o “uvjetima i glavnim temama” na budućim konzultacijama o francusko-američkim odnosima, navodi se u priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova, piše Reuters.

Le Drian je “podsjetio da je prva etapa prijeđena telefonskim razgovorima između dvojice predsjednika, ali je konstatirao da će za izlaz iz krize trebati vremena i djelovanja”.
Šef francuske diplomacije je također “dogovorio da će održavati kontakt s Antonyjem Blinkenom kako bi vratili povjerenje”, piše u francuskom priopćenju bez drugih pojedinosti. Državno tajništvo je, pak, priopćio da su Le Drian i Blinken razgovarali o planovima koji se tiču “dubinskih bilateralnih konzultacija”. Jednosatni razgovor dvojice šefova diplomacije održan je u najvećoj diskreciji bez mikrofona i kamera, piše AFP.

Privatno je Jean-Yves Le Drian proteklih mjeseci imao samo riječi hvale za američkog kolegu Blinkena koji je u mladosti živio u Francuskoj i vješto koristi francuski jezik.





Od početka tjedna francuski ministar vanjskih poslova je nakon vrlo oštrih riječi na račun Sjedinjenih Država zbog krize izazvane australskim odustajanjem od kupnje francuskih podmornica, odbijao svaki bilateralni sastanak s Blinkenom na marginama zasjedanja Opće skupštine.

AFP piše da su se dvojica predsjednika suglasila “da su otvorenim konzultacijama između saveznika” mogli “izbjeći takvu situaciju” te su najavili “proces iscrpnih konzultacija koji bi trebao uspostaviti uvjete za povjerenje”. Biden je izrazio nadu “u povratak u normalu”, a Pariz je suzdržaniji, ocjenjuje AFP.

Pariz nije povukao veleposlanika iz Londona jer tvrde da je UK nije idejni pokretač pakta, već “oportunistički sudionik”. Francuska u Ameriku vraća veleposlanika. Ipak, nema još nikakvog govora o tome da će Francuska vratiti veleposlanika u Australiju, a australski premijer Morrison nije uspio dogovoriti sastanak s predstavnicima Francuske unatoč pokušajima.





Komentari

komentar

You may also like