Francuska zaustavlja mirovinsku reformu koja je pokrenula masovne prosvijede

Medij Le Monde objavio je u ponedjeljak, 16. prosinca, kako je francuska vlada zaustavila mirovinsku reformu zbog koje je od 5. prosinca Francuska praktički prometno paralizirana usljed masovnih prosvijeda i štrajkova koji su zahvatili čitavu zemlju.

Vlada je, nakon višednevnih prosvijeda, odlučila krenuti u susret protivnicima mirovinske reforme i odustala od uvođenja promjena.

Drugi francuski mediji javljaju kako su i danas održani masovni prosvijedi koji su doveli do kaosa u prometu. U regiji Pariza i samoga glavnog grada nastale su kolone ukupne dužine veće od 600 kilometara, a zaustavljeni su brojni vlakovi i linije metroa (info: France Info). Državna željeznička tvrtka SNCF pozvala je putnike da odgode svoja putovanja, a na mnogim sveučilištima zbog prosvijeda su odgođeni ispitni rokovi.

O ustupcima prosvjednicima 11. prosinca izjavio je premijer Edouard Philippe. Kazao je kako će se uvesti „jedinstveni sustav“, ali i da će dob za odlazak u mirovinu ostati nepromjenjena tj. 62 godine. Pritom će vlada uvesti promjene, da onaj tko prestane raditi do 64. godine života ima manju mirovinu nego nakon te dobi, kada će mirovina porasti.

 

Komentari

komentar





You may also like