Francuska želi uvesti običaj sastanaka EU na francuskom jeziku

Francuska će iskoristiti svoje predsjedanje Vijećem EU kako bi, među ostalim, osnažila kulturnu poziciju francuskog jezika,

Već 7 mjeseci prije zasjedanja na tu poziciju, neimenovani diplomati su za Politico najavili da će službeni Pariz uvesti nekoliko novosti.

Francuska će uložiti više novčanih sredstava za tečaje francuskog jezika za javne službenike EU. Osim toga, razmatraju organiziranje debata na francuskom jeziku koje bi trebale okupiti “intelektualnu kremu”.

No, ono što je najznačajnije: francuska će održavati sastanke Vijeća EU na francuskom jeziku uz dostupne prijevode. Pripreme, opisi, najave i programi će biti na francuskom jeziku.

“Ako stignu pisma iz Europske Komisije na engleskom jeziku, na njih nećemo odgovarati”- rekao je diplomatski izvor za Politico.

Europska unija ima 24 službena jezika i 3 “radna” (engleski, njemački i francuski). Ipak, gotovo sva službena komunikacija se održava na engleskom.





“Čak i ako priznamo da je engleski uobičajeni radni jezik i najčešće se koristi, temelj za korištenje francuskog unutar EU institucija itekako postoji. Moramo te institucije obogatiti raznolikosti te oživjeti francuski kako bi se ponosili s multijezičnosti. Bit će više takvog truda za vrijeme francuskog predsjedanja i svakako ćemo intenzivirati napore.”- rekao je diplomat.

Francuski jezik bio je dugo dominantni jezik diplomacije, a službeni Pariz sada, uz dozu nostalgije, pokušava spasiti kulturni značaj jezika na koji se ponosi. Francuske je već ranije donosila uredbe kojima je propisan dozvoljen omjer pjesama na engleskom jeziku na francuskim radio postajama.

Komentari

komentar





You may also like