Francuski ambasador ima 72 sata da napusti Mali zbog komentara

Vlada Malija dala je francuskom veleposlaniku 72 sata da napusti zemlju nakon “neprijateljskih i nečuvenih” komentara francuskih vlasti u vezi s vojnom diktaturom u toj zemlji, prenosi France 24.

Poruka koja je uznemirila vojnu vlast u Maliju je emitirana na državnoj televiziji danas. Francuski izaslanik u Bamakou, Joël Meyer, pozvan je da napusti zemlju u roku od tri dana, nekoliko sati nakon što su francuski ministar vanjskih poslova i drugi vladini dužnosnici “u više navrata” govorili protiv vlasti u Maliju na način koji je “suprotan razvoju prijateljskih odnosa između naroda.” Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian ranije je rekao da je vladajuća vojna vlada Malija “izvan kontrole” jer su porasle napetosti između dviju zemalja zbog raspoređivanja antiterorističkih snaga predvođenih Francuskom.

Dužnosnici hunte “snažno su osudili” komentare. Oni su također ranije upozorili Dansku da odmah povuče preko 100 vojnog osoblja koje je ušlo u zemlju kao dio antiterorističkih snaga, smatrajući njihovu prisutnost nezakonitom unatoč tvrdnjama iz Kopenhagena da su tamo stigli uz “jasan poziv”. Vlasti su, međutim, izrazile nadu da će nastaviti suradnju s drugim zemljama, uključujući s Francuskom, uz “međusobno poštovanje  na temeljnom načelu nemiješanja”. Francuska ministrica obrane Florence Parly izjavila je u subotu da Francuska nije “spremna platiti veliku cijenu za ostanak u Maliju”. No, ustvrdila je da je ostalih 15 europskih zemalja uključenih u antiterorističku operaciju u regiji Sahel odlučilo zadržati misiju, pa bi trebalo odrediti nove uvjete.  

Prije 10 dana napadnuta je granatama francuska vojna baza u Maliju. Francuska je počela smanjivati ​​svoju vojnu prisutnost u Maliju, nadajući se da će prepoloviti kontingent do ljeta 2023. te su zatražili su od svojih saveznika u EU da pruže veću potporu. Pariz od 2013. vodi u regiji Sahel vojnu antiterorističku operaciju Barkhane. Sada razmišljaju o ranijem povlačenju jer je stanje u zemlji sve napetije pod vojnom huntom koja vlada zemljom od državnog udara u kolovozu 2020. Francuska je ljuta zbog odbijanja hunte da organizira planirane izbore za dovođenje civilne vlade, što je potez koji je pokrenuo sankcije od strane ECOWAS bloka zapadnoafričkih zemalja. Pariz je također osudio navodno angažiranje skupine plaćenika “Wagner” iz Rusije od strane vlade u Maliju.

Komentari

komentar





You may also like