Francuski Engie razgovara s Gazpromom o promjeni sheme plaćanja ruskog plina

Francuska energetska tvrtka Engie razgovara s ruskim Gazpromom o promjeni sheme plaćanja ruskog plina, stoji u priopćenju te francuske energetske tvrtke, a vijest objavljuju ruski državni mediji.

Engie pregovara s Gazpromom u svezi ruskog zahtijeva za promjenu sheme plaćanja za isporuku ruskog plina. Grupa je poduzela potrebne korake kako bi bila spremna ispuniti svoje obveze plaćanja ako je to u skladu s europskim sankcijama i ne promijeni stanje rizika za Engie“, navodi Grupa u priopćenju.

Otprilike jedna petina Engie-ove ukupne prodaje i potrošnje plina dolazi iz dugoročnih ugovora s Gazpromom.

Podsjećamo kako ruska strana, temeljem uredbe predsjednika Vladimira Putina od 1. travnja zahtjeva plaćanje isporuka plina zemljama koje Rusija smatra neprijateljskim zbog uvođenja sankcija, isključivo u rubljama. Model plaćanja temelji se na shemi otvaranja dvaju računa od strane kupca u ruskoj banci Gazprombank – jednog u eurima, drugog u rubljama. Konverzija eura u rublje obavlja se na Moskovskoj burzi i sredstva se polažu na račun kupca u rubljama s kojega se onda vrši plaćanje plina Gazpromu. Na taj način Rusija želi izbjeći zamrzavanje sredstava u eurima i dolarima u sklopu proturuskih sankcija od strane Zapada, kao i jačati stabilnost domaće valute.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu, prema kojoj je cijena nafte Brent rano jutros premašila iznos od 115 dolara po barelu – po prvi put od kraja ožujka. O tome svjedoče podaci o trgovanju koje je 17. svibnja objavila londonska trgovačka platforma ICE.

Komentari

komentar

You may also like