Francuski građani i tvrtke se boje oštre zime dok se suočavaju s vrtoglavim skokom cijena električne energije

Prema Francuskom nacionalnom institutu za statistiku i ekonomske studije, cijene energije za kućanstva u Francuskoj porasle su 28% u manje od godinu dana. Kriza i popratna inflacija teško pogađaju kućanstva s najnižim primanjima, a čak 35% podstanara sada živi ispod granice siromaštva, prenosi AFP.

Francusko Ministarstvo ekološke tranzicije objavilo je službenu uredbu krajem rujna da će Enedisu, najvećem francuskom dobavljaču električne energije, biti dopušteno daljinsko isključivanje grijača vode u vremenu između podneva i 14 sati.

Osim kućanstava, energetska kriza pogađa i sve više poduzeća. Dio poduzeća tvrdi da im računi za struju sada rastu peterostruko. Za mnoge manje tvrtke, ovo je povećanje troškova koje ih stavlja u poziciju da ne mogu nastaviti s radom. Kako bi riješila energetsku krizu, francuska vlada poduzima mnoge inicijative za podizanje svijesti o štednji energije, a posljednja mjera je nacionalna kampanja pod nazivom “Svaka gesta je važna”.

Francuska, koja uvelike ovisi o nuklearnoj energiji i koja osigurava 70% proizvodnje električne energije, u nezgodnoj je poziciji jer 32 od 56 francuskih nuklearnih reaktora trenutno ne rade. Sva postrojenja su u vlasništvu državne tvrtke Electricite de France (EDF). Tvrde da se na reaktorima izvode radovi na održavanju. U nekima od njih otkrivena su oštećenja od korozije. Generalni direktor EDF-a Jean-Bernard Levy sredinom je rujna tvrdio da će se većina reaktora ponovno pokrenuti do ove zime.

Rujansko istraživanje francuske neprofitne organizacije Secours Populaire Francais pokazalo je da je gotovo svaki drugi Francuz izjavio da ima prazan bankovni račun. Subjektivni dojam siromaštva također je u porastu među Francuzima, pokazalo je istraživanje. Uz inflaciju u Francuskoj na najvišoj razini od 1985. godine, oko 48% anketiranih građana reklo je da ne mogu ostaviti novac sa strane zbog općeg rasta cijena. Prema istraživanju, oko 36 posto Francuza tvrdi da jedva spaja kraj s krajem.

Komentari

komentar





You may also like