Francuski i njemački čelnici spremni surađivati na reformi Europe

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz na sastanku u nedjelju, održanom u Elizejskoj palači, u Parizu, pokazali su spremnost za suradnju na “reformi” Europe, kao i u pronalasku odgovora na američki plan velikog subvencioniranja industrije, ali nisu prevladali razlike u stavovima, poglavito po pitanju europske obrane. O tome piše HRT.

Ni jedan ni drugi nisu odgovorili na pitanje hoće li Ukrajini poslati teške francuske tenkove Leclerc, odnosno njemačke Leopard, pri čemu treba podsjetiti kako se njemački savezni kancelar nalazi pod posebnim pritiskom nakon žurnih poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da upravo to i učini.

U prigodi 60. obljetnice mirovnog ugovora dviju zemalja, dok na Starom kontinentu rat traje već jedanaest mjeseci, dvojici čelnika su bila puna usta francusko-njemačkog prijateljstva i bratstva koji su već šest desetljeća nezaobilazni u “europskoj izgradnji”, piše HRT Vijesti.

Njemačka i Francuska moraju biti pioniri u reformi naše Europe jer su prokrčile put prema pomirbi, naglasio je Emmanuel Macron u govoru na Sorboni, kazavši da su dvije zemlje kao “dvije duše u istim grudima”, dok je Olaf Scholz izjavio da „budućnost, kao i prošlost, počiva na suradnji naših dviju zemalja“. Dodao je u šali, da taj francusko-njemački motor često “zaškripi” ali ipak radi zahvaljujući odlučnoj spremnosti da se nesuglasice uvijek pretvore u usklađeno djelovanje.

Nakon sastanka francuskih i njemačkih ministara u Elizejskoj palači dvojica čelnika iznijeli su zajedničke stavove o ambicioznom i brzom europskom odgovoru na američke industrijske subvencije na području energetske tranzicije, kazao je Macron na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, pri tom ne navodeći kako će se taj plan financirati.

– U svezi slanja tenkova Leclerc Ukrajini, ništa nije isključeno, dodao je francuski vođa, naglasivši da će se o tome zajedno dogovarati, što je ponovio i njemački kancelar.





Međutim, nisu skrivali razlike glede projekta europskog proturaketnog štita koji Berlin želi realizirati pomoću postojeće izraelske i američke tehnologije, dok se Pariz zauzima za europsko rješenje, na temelju francusko-talijanskog sustava, navodi HRT.

– Susret francuskog predsjednika i njemačkog kancelara dogodio se na dan kada su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer prije 60 godina potpisali Elizejski ugovor o pomirbi dviju zemalja koje su bile najveći neprijatelji, ali su odlučile biti najveći saveznici, rekao je francuski predsjednik.

 





 

Komentari

komentar

You may also like