Francuski ministar diplomacije: sastat ću se s Lavrovom

Odluka Australije da raskine sporazum s Francuskom o izgradnji podmornica “nož je u leđa”, opet je izjavio francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, ovoga puta u New Yorku, kamo je stigao na godišnje zasjedanje Glavne skupštine UN-a. Pri tom je naglasio kako Pariz očekuje pojašnjenja i iz Canberre i iz Washingtona.

“Ne radi se o kršenju uobičajenog ugovora u području naoružanja, u području industrije, što je samo po sebi već nepovoljno za Francusku. Prije svega govorimo o rušenju povjerenja među saveznicima. Taj jaz ukazuje na tešku situaciju i dovodi u pitanje sam koncept savezništva i partnerstva”, citira riječi francuskog šefa diplomacije televizija “Rusija 24”.

Kako prenose francuski mediji, Le Drian je jučer izjavio kako ovaj tjedan namjerava razgovarati na marginama Glavne skupštine UN-a sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o Iranu, Libiji, Afganistanu i Ukrajini.

“Iran nastavlja kršiti svoje obveze. Ovo je pitanje za zabrinutost. O tome ćemo razgovarati i s Rusijom i Kinom. Planiram bilateralni sastanak sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom radi razgovora o nekoliko tema: Iranu, kao i Afganistanu, Libiji i Ukrajini”, izjavio je Le Drian na medijskoj konferenciji na marginama 76. zasjedanja Glavne skupštine UN-a u New Yorku.

Sudionici nuklearnog sporazuma u New Yorku će razgovarati i s Iranom, kazao je francuski šef diplomacije.

Također je izjavio kako se u idućim danima ne očekuju razgovori između predsjednika Francuske i Sjedinjenih Država, Emmanuela Macrona i Joe Bidena .





Komentari

komentar

You may also like