Francuski ministar financija: eurozona je loše pripremljena za novu krizu

Proračunska kriza u Italiji ne predstavlja opasnost za Europsku uniju, ali eurozona je nedostatno pripremljena za novu gospodarsku krizu, izjavio je francuski ministar financija Bruno Le Maire u svom nedjeljnom intervjuu francuskom Le Parisien.

„Mi ne vidimo nikakvih negativnih posljedica (od situacije u Italiji) po Europu“, kazao je Le Maire. „Ali, je li eurozona dostatno pripremljena za slučaj nove ekonomske ili financijske krize? Moj je odgovor – ne. Krajnje je važno, što smo i predložili našim partnerima, učiniti da imamo snažni bankarski savez i investicijski proračun eurozone“, izjavio je francuski ministar financija.

Podsjećamo: prošli je tjedan Europska komisija odbacila prijedlog talijanskog proračuna. Negativna ocijena tog najvažnijeg državnog dokumenta znači da izvršno tijelo EK traži od talijanske vlade njegovo ponovno razmatranje i novi prijedlog. Rim je u proračunu za 2019.g. predvidio deficit na razini 2,4% BDP-a (trostruko veći u odnosu na prethodni), 2,1% u 2020.g. i 1,8% BDP-a u 2021. godini. Povećanje pokazatelja deficita u usporedbi s ranije usuglašenom razinom izazvalo je nezadovoljstvo Europske komisije. Italija sada ima tri tjedna kako bi izvršila promjene u svom planu za rashode i dostavila novi prijedlog Bruxellesu.

Međutim, i Francuska, drugo po veličini gospodarstvo EU, dobila je pismo iz Bruuxellesa s upozorenjem, kako njezino planirano smanjenje duga u 2019.g. nije u skladu s ranijim prijedlozima Pariza, usuglašenim s Europskom komisijom.

Francuski prijedlog proračuna za 2019.g. predviđa smanjenje strukturnog deficita za 0,3%. U travnju je Pariz s Bruxellesom usuglasio njegovo smanjenje za 0,6% BDP-a godišnje.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like