Francuski ministar vanjskih poslova: stav Francuske o radikalizmu je iskrivljen, nema islamofobije

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u četvrtak je boravio u Dohi, prijestolnici Katara, gdje je poručio da je stav Pariza o radikalizmu iskrivljen te da nije riječ o islamofobiji, objavio je AFP.

Francuska vlada priprema nove zakone čiji je cilj, između ostalog, suzbiti islamistički radikalizam. Predviđa se veće kontroliranje religijskog obrazovanja, zabrana školovanja kod kuće (homeschooling) i brojne druge mjere s ciljem borbe protiv “separatizma”.

Nakon terorističkih napada “naše pozicije i izjave (o borbi protiv ekstremizma op.a) bile su u velikoj mjeri iskrivljene i krivo predstavljene u sklopu kampanje protiv naše zemlje”, kazao je Le Drian u Dohi, prenosi AFP.

“Našu poziciju mogli su krivo shvatiti vjernici koji su mogli osjećati da se njihova vjerovanja ne poštuju”, dodao je.

Le Drian je poručio: “Izuzetno poštujemo islam”.

Katar je jedan od glavnih saveznika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji često oštro kritizira Macrona. Katar i Turska podržavaju u Libiji međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, dok je Francuska jedan od glavnih podupiratelja generala Khalife Haftara.
Ministar vanjskih poslova Katara Šeik Muhamed bin Abdulrahman Al Tani poručio je, na novinskoj konferenciji s Le Drianom, da “nasilni ekstremizam nije povezan s nijednom religijom” te da se potrebno usprotiviti “islamofobnom govoru, kao što se svijet usprotivio svim oblicima rasističke retorike”

Komentari

komentar

You may also like