Francuski ministar VP: kemijski napad u Siriji ima „rukopis režima“ u Damasku

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault predstavio je u srijedu tajno izvješće o istrazi kemijskog napada u Siriji, izvršenog 4. travnja ove godine, navodi njemački Deutche Welle. Ministar je pritom izjavio, kako analiza uzoraka uzetih od strane francuskih obavještajaca s mjesta napada, „bezuvjetno“ potvrđuje kako su kemijski napad izvršile snage odane predsjedniku Basharu Asadu..

„Mi znamo iz pouzdanog izvora, kako je način proizvodnje sarina, nađenog u uzorcima, tipična za tehnologiju korištenu u sirijskim laboratorijima“, kazao je ministar Ayrault, dodavši, kako je ta metoda proizvodnje „nesumnjivo rukopis režima“ u Damasku i omogućuje utvrđivanje odgovornosti za napad u Han-Sheyhunu.

DW podsjeća, kako je u tom napadu poginulo 87 osoba, između ostalih i 30-ero djece, a ozljeđeno je još 550 osoba. Direktor Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), čije se sjedište nalazi u Den Haagu, Ahmet Üzümcü, 19. travnja je priopćio o „neprovjerenim dokazima“ o tome, kako je na sjeveru Sirije bio upotrjebljen kemijski otrov sarin ili neko njemu slično sredstvo.  .

Ubrzo nakon današnje izjave francuskog ministra vanjskih poslova, službeno se oglasio i Kremlj, kroz priopćenje glasnogovornika administracije ruskog predsjednika Dmitrija Peskova. U priopćenju se navodi kako „Kremlj i predsjednik Vladimir Putin, kao i do sada, smatraju, kako je jedini mogući način za spoznaju istine o događaju kod Idliba nepristrana međunarodna istraga“. Isto tako, navodi se dalje u priopćenju, „nepromjenjena ostaje i Putinova pozicija o sudbini sirijskog predsjednika Bashara Asada, čije pitanje ostanka na vlasti mogu riješiti isključivo sami Sirijci.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like