Francuski ministar: Za ulazak Ukrajine u EU trebat će 15 ili 20 godina

Za ulazak Ukrajine u Europsku uniju trebat će “vjerojatno 15 ili 20 godina”, rekao je u danas francuski ministar europskih poslova.

“Treba biti iskren. (…) Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Vjerojatnije za 15 ili 20 godina, a to je jako dugo razdoblje”, rekao je Clement Beaune za Radio J.

“Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže: ‘Dobrodošli u EU’, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, a to je zapravo za 15 godina’, mislim da ćemo razočarati cijelu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo (…) politički projekt u koji mogu ući”, kazao je Beaune. Europska politička zajednica, koju je predložio predsjednik Macron “komplementarna je EU-u” i “može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu EU-a, a žele mu se približiti”, rekao je. “Ali to ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena”, kazao je Beaune, ukazavši na prednosti poput “slobodnog kretanja po Europi” i “djelomične koristi od europskoga proračuna za obnovu” Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

Pitanje proširenja EU-a na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i nesuglasice unutar Unije.

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba osudio je u četvrtak “drugorazredni tretman” koji stiže iz “nekih prijestolnica” kada je riječ o ukrajinskoj kandidaturi za pridruživanje EU-u.

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je rekao da nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje Europskoj uniji “na prečac” jer pristupni proces “nije stvar nekoliko mjeseci ili godina”.

Komentari

komentar





You may also like