Francuska ministrica traži istragu o “islamo ljevičarenju” na sveučilištima

Francuska ministrica visokog obrazovanja i istraživanja Frederique Vidal u nedjelju je najavila da će zatražiti od Nacionalnog centra za znanstveno istraživanje (CNRS) istragu o “islamo ljevičarenju” (islamo-gauchisme) na francuskim sveučilištima, zbog čega se Macronova vlast suočava s kritikama ljevice i dijela akademske zajednice, piše Politico.eu.

Vidal je, u intervjuu za televiziju CNews rekla da će pokrenuti istragu “kako bi mogli razlikovati akademsko istraživanje od aktivizma i mišljenja”.

“Mislim da islamo ljevičarenje unesrećuje naše društvo, i sveučilište je dio društva”, rekla je Vidal, složivši se s tvrdnjom novinara Jeana-Pierrea Elkabbacha koji ju je intervjuirao, da postoji, figurativno rečeno, savez između Mao Zedonga i ajatolaha Homeinija.

Zastupnica krajnje lijeve stranke Nepokorena Francuska poručila je u utorak u parlamentu: “Ne znate li bolje od pokretanja policije misli”.

Vidal je pak odgovorila da “neki članovi akademske zajedne kažu da ih drugi sprječavaju u istraživanju”.

Zbor dekana francuskih javnih sveučilišta (CPU) je također odgovorio na opasku ministrice, poručivši da je islamo ljevičarenje “pseudo koncept”, izrazivši zabrinutost zbog najave istrage.





dr. sc. Sanja Vujačić: ISLAMIZAM I «ISLAMO-LJEVIČARENJE» PARALIZIRA ZAPADNE SUSTAVE SIGURNOSTI

 





Komentari

komentar

You may also like