Francuski nosač zrakoplova stigao u Perzijski zaljev nakon čudnih napada na izraelske brodove

Izraelski mediji izvješćuju o uplovljavanju jedinog francuskog nosača zrakoplova Charles de Gaulle u Perzijski zaljev nakon tajanstvenih napada na izraelske trgovačke brodove u toj zoni Bliskog istoka, za koje izraelski dužnosnici sumnjaju kako iza njih stoji Iran.

Nosač zrakoplova Charles de Gaulle stigao je jučer u pratnji vojnih brodova u Abu Dhabi, prijestolnicu  Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Kako je obrazložio službeni Pariz, radi se o raspoređivanju, usmjerenom na “zaštitu slobode plovidbe”.

U pratnji nosača zrakoplova su tri fregate i jedna francuska podmornica. Dolazak Francuza u UAE u roku od 24 sata od navodnog iranskog napada na izraelski brod nije izravno povezan s ovim incidentom, ali ukazuje na važnost nazočnosti pomorskih snaga Sjedinjenih Država, Francuske i drugih zemalja za sprječavanje sličnih napada ili barem prikupljanja dokaza o njima.

Podsjećamo: u četvrtak se, u Arapskom moru, prema navodima izraelskih medija, dogodio drugi napad u relativno kratkom vremenu na jedan trgovački brod u vlasništvu izraelskih državljana i tamošnjih tvrtki. Radilo se o raketnom napadu na kontejnerski brod Lori koji plovi pod liberijskom zastavom, ali je u vlasništvu izraelske tvrtke. Prethodni incident dogodio se 26. veljače u Omanskom zaljevu, kada je tajanstvena eksplozija pogodila izraelski  motorni brod Helios Ray, o čemu smo na ovom portalu već izvijestili.

Ovih dana na vidjelo izlaze informacije o tome da je Izrael od 2019. godine sudjelovao u napadima na iranske trgovačke brodove koji su Crvenim morem prevozili teret u Sredozemno more. O tome pišu čak i pojedini ugledni američki mediji, poput Wall Street Journala. Taj medij 11. ožujka, između ostalog navodi, kako je od kraja 2019. godine Izrael uporabio oružje, uključujući morske mine, za napade na iranske brodove koji prevoze teret prema Siriji i u drugim područjima regije.

 
Komentari

komentar

You may also like