Francuski padobranci izveli vojnu vježbu u Estoniji

Francuske oružane snage izvele su iznenadnu vojnu vježbu u Estoniji, razmjestivši više od 100 padobranaca u baltičkoj zemlji koja je susjedna Rusiji, priopćilo je u srijedu francusko ministarstvo obrane, a prenosi AP.

Zračno-desantna operacija izvedena u utorak navečer i nazvana Thunder Lynx “omogućila je, u vrlo kratkom roku, spuštanje oko 100 padobranaca” iz francuske 11. zračno-desantne brigade “na područje koje su osiguravali estonski vojnici”, stoji u priopćenju. Na brzinu organizirana vježba u Estoniji, NATO savezniku, izvedena je kao čin “strateške solidarnosti” usred ruskog rata u Ukrajini. “Zračno-desantna operacija ilustrira sposobnost francuskih oružanih snaga da interveniraju, u hitnim slučajevima, i podrže zemlju saveznicu”, stoji u priopćenju francuskog ministarstva obrane.

Francuska je bila jedna od prvih zemalja koja je poslala svoje vojnike na istočni bok Europe nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Osim toga, Francuska ima oko 500 vojnika raspoređenih u Rumunjskoj kao dio NATO-ovih snaga za brzo reagiranje i ključni je igrač u NATO-ovom jačanju snaga na istočnom krilu saveza od početka rata.

Francuska je u svibnju u Rumunjsku rasporedila sustav protuzračne obrane za koji NATO tvrdi da “može osigurati zaštitu snaga koje djeluju unutar tog područja”. Tijekom nedavnog posjeta francuskim postrojbama stacioniranim u Rumunjskoj, francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je opredijeljenost svoje zemlje da “brani Europu dok se ponovno vodi rat”.

 

Komentari

komentar





You may also like