Francuski parlament velikom većinom izglasao plan nuklearne obnove

Francuski parlament velikom je većinom u utorak glasao za vladin plan ulaganja u nuklearnu energiju, dan nakon što je vlada jedva preživjela glasovanje o povjerenju u vezi s planom reforme mirovinskog sustava, javlja Reuters.

Plan nuklearne obnove, čija je ključna točka planirana gradnja šest novih nuklearnih reaktora, prihvaćen je s 402 glasa za i 130 protiv. U ponedjeljak je 278 zastupnika podržalo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja koji je predvodila oporba, a nedostajalo im je samo devet glasova od 287 potrebnih za obaranje vlade.

„Nakon Senata prošlog mjeseca, donji dom je večeras velikom većinom glasao za plan ulaganja u nuklearnu energiju…rezultat zajedničkog rada u borbi protiv klimatskih promjena i jamčenju našeg energetskog suvereniteta“, napisala je na Twitteru francuska premijerka Elisabeth Borne.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi ponovno preuzeti inicijativu provođenjem novih reformi u nadolazećim tjednima nakon što je njegova vlada zamalo pala zbog plana reforme mirovinskog sustava. Nuklearna energija jedno je od pitanja oko kojih se njegova centristička stranka slaže s konzervativnom Republikanskom strankom kao i krajnje desničarskom strankom Nacionalno okupljanje.

„Naš je cilj učiniti Francusku državom koja ne stvara emisije ugljika i suverenom državom“, napisala je na Twitteru ministrica energetske tranzicije Agnès Pannier-Runacher i dodala da je to prvi temelj za „ogromni projekt ponovnog pokretanja naše nuklearne industrije“. Poručila je da u procesu izgradnje novih nuklearnih elektrana administrativne procedure ne bi trebale usporavati produljenje vijeka postojećih niti izgradnju novih. „S ovim projektom pokrećemo najveću znanstvenu, industrijsku i humanističku avanturu koja je našoj zemlji poznata još od sedamdesetih“, rekla je Pannier-Runacher.

Macron namjerava započeti izgradnju prvog nuklearnog reaktora sljedeće generacije EPR2 prije kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u svibnju 2027. i to u sklopu plana vrijednog 52 milijarde eura za izgradnju šest novih reaktora. Ovaj plan dolazi nakon što je Francuska pretrpjela višemjesečne zastoje u svojoj postojećoj “floti” od 56 reaktora zbog čega je proizvodnja nuklearne energije pala na najnižu razinu u 30 godina. Prva generacija EPR-a koja se gradi u Flamanvilleu, u zapadnoj Francuskoj, godinama kasni, a potrošene su milijarde preko proračuna.





Japan se vraća nuklearnoj energiji

Komentari

komentar





You may also like