Francuski premijer: naš je neprijatelj radikalni islam, to je politička ideologija koja iskrivljava islam

Francuski premijer Jean Castex u subotu je, prilikom odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u Nici, izjavio da je neprijatelj Francuske “radikalni islamizam”.

“Terorizam napada ono što smo mi, što čini naš identitet, našu slobodu, našu kulturu i, naposljetku, naše živote”, rekao je Castex, objavio je France24.

Castex je potom jasno naznačio razliku između islama kao religije i “radikalnog islamizma” koji je je za njega politička ideologija protiv koje će se Francuska boriti.

“Znamo neprijatelja. Ne samo da je identificiran, već ima i ime. To je radikalni islamizam, politička ideologija koja nagrđuje muslimansku religiju iskrivljavanjem islamskih spisa, dogmi i zapovijedi. Nećemo dopustiti da Francuska koju volimo bude unakažena”, kazao je Castex.

“To je neprijatelj protiv kojeg se vlada neumorno bori pružanjem potrebnih resursa i mobiliziranjem svih svojih snaga svakoga dana”, dodao je Castex, prenosi Reuters.

Tunižanin je u crkvi u Nici krajem listopada ubio nožem tri osobe, pri čemu je jednoj osobi odrubio glavu. Napadač je uzvikivao “Alah Akbar” kada su ga policajci odvodili, a Macron je ocijenio da je riječ o “islamističkom terorističkom napadu”.





Sredinom listopada je osamnaestogodišnji Čečen odrubio glavu učitelju Samuelu Patyju u predgrađu Pariza zato što je prikazivao karikature proroka Muhameda. Nakon toga je Macron objavio rat “islamskom separatizmu”.

“To je neprijatelj protiv kojeg se vlada neumorno bori pružajući potrebne resurse i mobilizirajući sve svoje snage svaki dan”, dodao je.

 

Komentari

komentar

You may also like