Francuski premijer Philippe podnio ostavku!

Predsjednik francuske vlade Edouard Philippe, u petak, 3. srpnja, podnio je neopozivu ostavku, koju je odmah prihvatio i predsjednik Republike Emmanuel Macron.

Philippe će nastaviti obnašati svoje redovite poslove do imenovanja nove vlade.

Podsjećamo: francuski predsjednik Macron već dulje vrijeme nije zadovoljan svojim, sada već bivšim  ili, preciznije, samo tehničkim premijerom Philippeom. Prema istraživanju Ipsos-a, većina Francuza traži smjenu vlade. Međutim 43% njih htjeli bi da Philippe bude na čelu i buduće vlade, dok to ne bi željelo njih 33%. Pritom njih 24% uopće ne želi promjene.

Međutim, predsjednik Macron ne želi riskirati s vladom čiju smjenu traži većina Francuza, s obzirom kako se i sam želi kandidirati na idućim predsjedničkim izborima 2022. godine. Za uspjeh tj. reizbor potrebno mu je stabilno gospodarstvo, a nepopulana vlada mu nikako ne može ići u korist. Zato će sadašnje probleme (koji nisu mali, ne samo znog koronakrize i njezinih velikih posljedica) pokušati rješiti s novim kabinetom i ozbiljnim promjenama. A taj svoj „novi put“, Macron je najavio 14. lipnja.

 

Komentari

komentar
You may also like