Francuski Senat traži priznanje Nagorno Karabaha

Francuski Senat u srijedu je izglasao rezoluciju kojom zahtijeva od francuske vlade priznanje Nagorno Karabaha kao neovisne države.

U rezoluciji je posebno apostrofirana “ekspanzionistička politika Turske kao glavnog faktora destabilizacije u istočnom mediteranu, Bliskom i Srednjem istoku te sada na južnom Kavkazu”.

Navodi se da je Turska pomogla Azerbajdžanu i rasporedila sirijske plaćenike koji su prethodno ratovali za džihadističke skupine. Senat se također poziva na izvješća UN-a, Europske komisije i Vijeća Europe, po kojima armensko stanovništvo ne može “slobodno živjeti u Azerbajdžanu”, osuđuje “azerbajdžansku vojnu agresiju uz podršku Turske i i stranih plaćenika” te poziva na povlačenje azerskih snaga sa zauzetih područja.

Senat “poziva vladu da prizna Republiku Nagorno Karabah i učini to priznanje instrumentom pregovora s ciljem uspostavljanja trajnog mira”, navodi se u rezoluciji francuskog Senata.

Rezolucija je usvojena s 305 glasova za i jednim protiv
Republika Nagorno Karabah (arm. Republika Arcah) proglasila je neovisnost od Azerbajdžana 1991., a ne priznaje ju niti jedna članica UN-a, pa tako ni Armenija. Ovoga mjeseca okončan je rat, kojim je značajno smanjen teritorij pod kontrolom Arcaha. Naime, po sporazumu Armenije, Azerbajdžana i Rusije, Azerbajdžanu su pripali svi okruzi koji okružuju teritorij bivše autonomne pokrajine Nagorno Karabah u sklopu Azerbajdžana, dok su unutar samog Nagorno Karabaha Azeri vojno osvojili južni dio s povijesnom prijestolnicom Šušom.

Jedina poveznica Armenije i Nagorno Karabaha sada je koridor Lachin koji će najmanje idućih 5 godina čuvati ruske vojne snage.

Francuska se priprema za priznanje Nagorno Karabaha?

 

Komentari

komentar
You may also like