Francuski senator posjetit će Tajvan: Kina oštro prosvjeduje

Dugogodišnji francuski senator i bivši ministar obrane Alan Richard planira posjetiti Tajvan u četvrtak što je oštro kritizirao Peking.

Kineski veleposlanik poslao je pismo Richardu, članu vladajuće stranke Emmanuela Macrona LREM, u kojemu se navodi kako se “oštro protivi posjetu” koji bi “jasno prekršio načelo o jedinstvenoj Kini i poslao pogrešan signal snagama koje podržavaju neovisnost u Tajvanu”.

“Barbarsko ponašanje kineske vlade samo će izazvati dublje ogorčenje tajvanskog naroda”, kazao je ministar vanjskih poslova Tajvana u četvrtak, prenosi AFRP.

Richard je kazao da je takva vrsta kineske diplomacije “neprihvatljiva za civilizirane zemlje s vladavinom prava”.

Dužnosnik francuskog ministarstva vanjskih poslova je pak kazao da parlamentarci slobodno donose odluke o svojim putovanjima i kontaktima.
Na Tajvan su se 1949. povukle pristaše poraženog nacionalističkog Kuomintanga Čang Kai Šeka koji je izgubio u Kineskom građanskom ratu od komunista.

Službeni naziv Tajvana je Republika Kina, a do 1971. Republika Kina bila je članica UN-a, dok to nije bila Narodna Republika Kina. Te je godine većina članica UN-a priznala Narodnu Republiku Kinu, sa sjedištem u Pekingu. Države naime ne mogu imati službene diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom i Republikom Kinom budući da obje (službeno) pretendiraju na cjelokupni teritorij Kine pa samo 14 članica UN-a ima uspostavljene diplomatske odnose s Tajvanom (Republikom Kinom), među kojima niti jedna nije značajnija. Najznačajniji međunarodni akter koji ima diplomatske odnose s Republikom Kinom je Sveta Stolica.

Demokratska progresivna stranka premijerke Tsai Ing-wen, za razliku od Kuomintanga, teži formiranju tajvanskog nacionalnog identiteta odvojenog od kineskog. Stajalište Tsai Ing-wen je da se Tajvan ne treba formalno proglasiti neovisnom državom jer on to u stvarnosti jeste.

Peking najavljuje da će do 2049., kada se obilježava 100 godina od uspostave Narodne Republike Kine, tajvansko pitanje biti riješeno, odnosno da će, kako navodi Xi Jinping, Tajvan biti “ponovno ujedinjen” s Kinom.

Komentari

komentar

You may also like