Francuski „Total“ i energetski poslovi s Irakom od 7 milijardi dolara! O zelenoj agendi malo tko brine

Najveća francuska i jedna od najvećih svjetskih energetskih korporacija uopće „Total“, nakon što su Iranu u ljeto 2015. g. ukinute sankcije poslije potpisivanja sporazuma o njegovom nuklearnom programu, s Teheranom je sklopila unosne sporazume o istraživanju i eksploataciji pojedinih divovskih iranskih naftnih i plinskih polja – konkretno polja Južni Pars – najvećeg nalazišta plina na svijetu (vidi poveznicu ispod teksta). Međutim, nakon američkog jednostranog povlačenja iz spomenutog nuklearnog sporazuma početkom svibnja 2018. godine, i odmah potom vraćenih starih i uvedenih novih sankcija protiv te države, prije svega njezinog energetskog i financijskog sektora, francuski se energetski div uplašio posljedica po svoje poslovanje i aktive na tlu SAD-a i bio primoran teške volje odustati od unosnih potpisanih sporazuma s Teheranom. Ali „dok jednom ne smrkne drugom ne svane“, kaže mudri narod. Tako su većinske dionice Totala u spomenutim iranskim projektima ubrzo sa zadovoljstvom preuzele kineske državne energetske korporacije.

Međutim, čini se kako Total ipak ima šanse za barem djelomičnu kompenzaciju propalog velikog sporazuma s Iranom, barem ako je suditi prema slijedećoj vijesti:

Total razgovara o “divovskom” sporazumu o izgradnji velikih infrastrukturnih objekata, razvoju naftnih polja i proizvodnji plina u Iraku, izjavio je u subotu, 27. ožujka, irački ministar energetike Ihsan Abdul Jabbar, a danas izvijestila televizija Al-Arabiya.

Prema riječima iračkog ministra, potpisivanje velikog posla očekuje se prije srpnja ove godine. Bagdad planira izgraditi odnose s Totalom, “usredotočujući se na industriju s niskim udjelom ugljika i spremajući sav izgarajući plin, a prva faza trebala bi proizvesti 1 GW sunčeve energije”, izvijestio je ministar dodajući da je specijalizirani tim tog državnog ministarstva već u razgovoru s francuskom tvrtkom.

“Sporazum je divovski, a obujam ulaganja prelazi 7 milijardi dolara”, naglasio je Ihsan Abdul Jabbar.

Podsjećamo: u siječnju ove godine Irak je potpisao memorandum o razumijevanju s izvršnim direktorom tvrtke Total Patrickom Pouyanom o korištenju prirodnog plina, obnovljive energije i infrastrukture. Total razmatra mogućnost velikih ulaganja u iračke plinske projekte, a  očekuje se da će s Irakom ove godine potpisati ugovor o izgradnji izvoznog naftovoda od južne regije Basra do jordanske luke Akba na Crvenom moru. Okvirni sporazum mogao bi biti potpisan do sredine travnja, izjavio je Jabbar.





Irak trenutačno kupuje nedostatne količine plina od Irana i pokušava diverzificirati tog energenta opskrbom iz Katara, Kazahstana i td.

Ovdje je potrebno primijetiti kako se o tzv. zelenoj energetici, toliko promoviranoj od strane politike Bruxellesa i ključnih članica EU, i naravno američke administracije na čelu s Joe Bidenom, u konkretnom slučaju, očito, malo tko brine (nekakva spomenuta energija sunca i sl. samo su privid onog bitnog i unosnog). Francuska moćna energetska tvrtka posve otvoreno najavljuje sudjelovanje u izgradnji iračke infrastrukture za fosilna goriva, poput naftovoda, plinskih postrojenja i sl.

Ništa čudno! Ovih je dana objavljena vijest o rekordnim ulaganjima prošle godine od strane pojedinih najvećih svjetskih banaka, uključno (i prije svega) onih iz SAD-a, u investicije vezane upravo uz fosilna goriva.





Očito je „magla“ s tzv. zelenim energentima i njihovom skupom tehnologijom, i posljedičnom većom cijenom proizvedenih kilovata energije, namijenjena prije svega „bezuboj sirotinji“ – kao je svojedobno bivši francuski premijer-socijalist Francois Hollande nazvao „obične“ francuske ljude i time izazvao gnjev javnosti, a svoj predsjednički mandat ubrzo završio s najnižom stopom popularnosti u odnosu na bilo kojeg svog prethodnika u dugoj povijesti francuskih republika.

„Igre“, dakle, mogu početi! Uključno (možda i prije svega) i one energetske. I o tome bi svi trebali voditi računa, a prije svega male i siromašne zemlje u EU koje bi se vrlo lako mogle naći „nasukane“ u blatu prljavih i beskrupuloznih igara političkih moćnika i privatnih korporacija čije interese zastupaju.

Francuski „Total“: sankcije onemogućuju biznis s Iranom

 

Komentari

komentar

You may also like