Francuski „Total“ kupio 10% ruskog projekta „Artic LNG 2“

Ruska energetska tvrtka „Novatek“ i francuski energetski div „Total“ su u utorak, 5. ožujka, potpisale kupoprodajni ugovor, kojim ta francuska tvrtka postaje vlasnik i financijer 10% projekta „Artic LNG 2“, koji se odnosi na proizvodnju i prodaju ukapljenog plina na ruskom krajnjem sjeveru.

Ugovor je potpisan u okviru obvezujućeg sporazuma o uvjetima ulaska u projekt, potpisanog u svibnju 2018.g. na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, kojem je nazočio i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Glavna tehnička riješenja i projektna dokumentacija (FEED) okončani su u listopadu prošle godine, a na temelju njih se procjenjuje veličina kapitalnih ulaganja u ovaj projekt, na 20-21 milijardu dolara.

„Artic LNG 2“ drugi je projekt „Novatek“-a vezan uz proizvodnju ukapljenog plina i realizirat će se nedaleko od perspektivnog i već operativnog kompleksa „Yamal LNG“, kapaciteta 16.5 milijuna tona ukapljenog plina godišnje. Kapacitet novog projekta procjenjuje se na proizvodnju 19,8 milijuna tona LNG plina godišnje. Naime, izgradit će se tri postrojenja, svaki kapaciteta od 6,6 milijuna tona godišnje. Prema stanju od 31. prosinca 2018.g., dokazane rezerve prirodnog plina na tom nalazištu, prema standardima PRMS, iznose 1,138 trilijuna m3 plina i 57 milijuna tona tekućih ugljikovodika, dok ruski pokazatelji govore o 1987 trilijuna m3 plina i 105 milijuna tona tekućih ugljikovodika.

U svakom slučaju riječ je o golemom nalazištu, čijim početkom eksploatacije će Rusija izbiti na četvrto mjesto u svijetu po pitanju izvoza LNG plina – iza Katara, Australije i SAD-a.

O ovoj temi pisali smo nedavno, uz predočenje popratnih karti, kada smo i najavili mogućnost ulaska francuske tvrtke „Total“ u ovaj veliki ruski projekt (pogledaj poveznicu ispod teksta).
Tko će postati partner ruskog „Novatek“-a u projektu „Arktic LNG-2“, velikog američkog konkurenta?

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like