Francuskoj ne treba ruski plin ni „crvene crte“ u Ukrajini – Macron

“Europa ovisi o ruskom plinu, ali Francuskoj on ne treba”, izjavio je jučer francuski predsjednik i kandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati u iduću nedjelju, 24. travnja, Emmanuel Macron.

Pariz namjerava “promicati” sankcije protiv ruskog plina i drugih fosilnih energetskih resursa iz Ruske Federacije, kazao je Macron u intervjuu za televiziju France 5, dodavši kako Francuska radi na kupnji plina od drugih zemalja.

Kazao je kako je spreman početi razgovor o proturuskim sankcijama s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i čelnicima zemalja EU.

Podsjećamo da je prethodno čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen izvijestila da zemlje EU raspravljaju o šestom paketu sankcija Rusiji. Prema dostupnim informacijama, one bi trebale utjecati na ruski bankarski i energetski sektor. Brojne zapadne zemlje protive se embargu na ruski plin jer o njemu snažno ovise.

Što se tiče Ukrajine i tamošnjeg ratnog sukoba, francuski čelnik nije definirao “crvenu crtu” u svjetlu optužbi za rusku navodnu uporabu kemijskog oružja u toj zemlji.

“Reći što će biti crvena crta znači reći kako reagirati i gdje”, odgovorio je i dodao da bi ga govor s takve pozicije učinio saveznikom strana u sukobu i prisilio ga “da uđe u rat s Rusijom”.





“To treba proračunati, to je odgovornost koju nećemo jednostavno preuzeti na sebe”, kazao je francuski čelnik.

 

 





 

Komentari

komentar

You may also like