Frankfurt: raspuštena specijalna postrojba policije zbog desnog ekstremizma

Policija iz Frankfurta odlučila je raspustiti svoju postrojbu specijalne policije “Spezialeinsatzkommando” (SEK), objavljuje Deutsche Welle.

Odluka od privremenom raspuštanju i preslagivanju postrojbe stigla je kao reakcija na otkriće o ekstremno desničarskim sklonostima pripadnika postrojbe. Naime, pod istragom su 20 policajaca (19 su bili aktivno zaposleni) stari između 29 i 54 godine zbog komunikacije u grupama gdje su razmjenjivali sadržaj koji poziva na mržnju i koristi znakovlje iz nacističkog režima.

Ministar unutarnjih poslova okruga Hesse, Peter Beuth tvrdi da je ovo ponašanje “neprihvatljiv prekršaj”. Najavio je i potpuno novo vodstvo policije na nižoj i srednjoj razini upravljanja. Kazao je kako će ova jedinica i dalje biti od ključnog značaja, ali nakon što se duboko presloži.

Analitičari tvrde da ovo nije izoliran slučaj u njemačkoj policiji i vojsci. Prošle godine pronađeni su dokazi da su slane prijetnje s računala u policiji na adresu poznatog odvjetnika migrantskog porijekla , ali i prema političaru lijevih svjetonazora. U studenom prošle godine njemačka ministrica obrane raspustila je drugu diviziju specijalnih vojnih postrojbi “Kommando Spezialkräfte” (KSK) zbog prikrivanja ekstremnih desničara i njihovog djelovanja u svojim redovima.

Komentari

komentar
You may also like