FT: EU se do 2025. g. namjerava proširiti na još 6 balkanskih država

Britanski The Financial Times piše, kako Europska unija do 2025.g. namjerava omogućiti prijam u svoje članstvo za šest balkanskih država.

Bruxelless se, piše FT, nada obnoviti suradnju, pojačati nadzor nad migracijom i suprostaviti se jačanju ruskog utjecaja na Balkanu. Neovisno o protivljenju pojedinih europskih država daljnjem proširenju EU, u Bruxellessu smatraju kako je plan skorog ulaska balkanskih država krajnje važan za njihovu integraciju u europsku zajednicu, piše FT. Pri tom se radi o: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, ali i o Kosovu.

Također se navodi kako je vremenska određenost za uključenje tih država u EU data orjerntacijski i da ona može biti promijenjena.

Istodobno Europska komisija namjerava pozvati spomenute zemlje na razrješenje postojećih sukoba i na borbu protiv korupcije, kao i ukazati na probleme koje je u zadnjih 10 godina bilo nužno rješavati i ostalim novim članicama EU. Pri tom se smatra, kako se Srbija i Crna Gora, koje već vode pregovore o ččanstvu u EU, čine najvjerojatnijim kandidatima za brži ulazak u Uniju.

Na ovaj način želi se realizirati obećanje predsjednika EK Jean-Claude Junkera o proširenju Europske unije nakon izlaska Velike Britanije. U ožujku Junker će posjetiti balkanske države, učlanjenje kojih (u EU) će se razmatrati na svibanjskom samitu Europske unije u Sofiji, navodi FT.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like