FT: Njemačka može postati vlasnik posljednjih 50 km plinovoda „Sjeverni tok 2“

Zanimljivu vijest objavio je ugledni poslovni medij The Financial Times. On navodi, kako njemačka vlada može osnovati odvojenu tvrtku čija bi namjera bila postati vlasnik i upravljati posljednjim dijelom plinovoda „Sjeverni tok 2“, koji prolazi unutarnjim (teritorijalnim) vodama SR Njemačke.

Takav bi potez omogućio stavljanje izvan jurisdikcije EU glavnog dijela plinovoda, stavivši pod nadzor Bruxellesa samo njegov manji – posljednji dio, u duljini od 50 kilometara. Plan se nalazi u fazi razmatranja i prijedlog još nije službeno upućen od strane njemačkog regulatora. „Ovaj potez izvlači razmatranje projekta iz pravne i tehničke razine i čini ga čisto političkim“, izjavio je izvjesni visokopozicionirani europski diplomat.

Podsjećamo: Europska unija i Europski parlament postigli su dogovor o unosu promjena u europsku plinsku direktivu (o čemu je Geopolitika News već ranije pisala), a one se odnose na primjenu jedinstvenih pravila europskog zakonodavstva u sferi energetike prema svim plinovodima kroz koje plin u EU stiže iz drugih država, uključno i Rusije.

Konkretno, od Rusije može biti zatražen pristup plinovodu svim zainteresiranim tvrtkama koje se bave izvozom plina. Promjene bi mogle stupiti na snagu u ljeto ove godine.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like