Fumio Kishida je službeno postao 100. japanski premijer

Bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida formalno je izabran za 100. japanskog premijera u ponedjeljak nakon što je osvojio većinu glasova u oba doma parlamenta, piše Reuters.

Novi članovi vlade pod vodstvom Kishide, koji je naslijedio Yoshihidea Sugu, bit će objavljeni kasnije tijekom dana.

Kishida, 64-godišnji konzervativac, izabran je za novog predsjednika vlade trećeg po veličini svjetskog gospodarstva nakon što je dobio podršku donjeg doma parlamenta. Bio je dugi niz godina ministar vanjskih poslova pod bivšim desničarskim konzervativnim premijerom Shinzom Abeom.

Prema pisanju japanskog NHK, Kishida bi sljedeći tjedan trebao raspustiti parlament i raspisati izbore za 31. listopada.

Premijer na odlasku Yoshihide Suga imao je potporu od oko 70 posto ubrzo nakon preuzimanja dužnosti prije otprilike godinu dana, no bio je kritiziran zbog upravljanja pandemijom, zbog čega je oslobodio mjesto za novu osobu koja će voditi vladajuću Liberalno demokratsku stranku (LDP) kroz izbore. Suga je otišao s pozicije nakon što mu je znatno pala popularnost zbog, među ostalim, inzistiranja da održi ljetne Olimpijske igre.

Kishida, bivši ministar vanjskih poslova s imidžom skromnog graditelja konsenzusa, prošlog je tjedna pobijedio tri kandidata na stranačkim izborima. Pobjedu je odnio sa 60% glasova.





Kasnije tijekom dana, Kishida će predstaviti kabinet pun saveznika bivšeg premijera Shinza Abea, osiguravajući utjecaj njegove konzervativne baze. Ipak, već se zna mnogo o novoj vladi. Od 20 mjesta, 13 će popuniti ljudi bez prijašnjeg iskustva u vladi, u skladu s Kishidinim obećanjem da će dati šansu novim ljudima, ali većinu najzahtjevnijih pozicija će preuzeti Abeovi saveznici, među kojima i ministar financija na odlasku Taro Aso.

“Pobijedio je na izborima uz podršku Abea i Asoa, pa je sada vrijeme da uzvrati uslugu, nije vrijeme da to prekine”, rekao je politički analitičar Atsuo Ito za Reuters.

Jedna od bliskih osoba Abeu je novoimenovani glavni tajnik LDP-a Akira Amari. Ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi i ministar obrane Nobuo Kishi, Abeov brat, zadržat će svoja mjesta, izvijestili su mediji. Ključnu ulogu glavnog tajnika kabineta trebao bi preuzeti Hirokazu Matsuno, ministar obrazovanja za vrijeme Abea. Sadašnji ministar obrazovanja Koichi Hagiuda, za kojeg se zna da je blizak Abeu, bit će ministar trgovine i industrije, ključna osoba u energetskoj politici. U postavi su tri žene, jedna više nego što je imao Suga, ali nijedna ne drži važniji portfelj.





Tihi Kishida, iz tradicionalno umjerene stranačke frakcije, već se pomaknuo “u desno” tijekom kampanje za stranačko vodstvo. Abeov čvrst stav prema sve asertivnijoj Kini, premda ostavlja otvorenu mogućnost dijaloga s obzirom na gospodarski utjecaj Pekinga, također će vjerojatno biti podržan i naslijeđen u novoj diplomatskoj politici premijera Kishide.

Kishida je živio kao dječak u New Yorku gdje se i školovao. Sada želi “humanu diplomaciju”, ali i dodatno približavanje SAD-u. Za Tajvanski tjesnac i širenje Kine je rekao da je to “novi veliki diplomatski problem” i najavio je bliže odnose Japana i Tajvana. Zagovornik je zelene tranzicije i ograničenja nuklearnog naoružanja. Strogo se protivi ideji da Japan ikada posjeduje nuklearno naoružanje.

Komentari

komentar

You may also like