G20 će potpuno financirati cijepljenje za siromašne države

Čelnici 20 najjačih ekonomija (G20) u punom iznosu će financirati program WHO-a za cijepljenje ekonomski manje razvijenih država, izvijestio je Reuters. Danas su odlučili kako će dati do 20 milijardi fondu $ ACT-A (Access to COVID-19 Tools Accelerator) za distribuciju cjepiva, lijekova i testova siromašnim regijama koji je u domeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Nacrt zaključaka sastanka nije još konačan do sastanka u Rimu 21.5., ali vjerojatno se ništa značajnjije neće mjenjati

Ova odluka dolazi samo nekoliko sati nakon što je Biden izrazio podršku (najavio) ukidanju intelektualnog vlasništva nad cjepivima. Također, zanimljivo je da je u nacrtu odluke G20 upotrebljen isti izraz koji je upotrijebila krovna farmaceutska udruga o načinu kako šire distribuirati cjepivo. U obje izjave piše da je rješenje u otklanjanju zastoja opskrbe u “grlu boce” (“bottleneck”), tj. najužem dijelu boce.

No, zašto bi bogate države dale te novce za pomoć siromašnima? Jedno od objašnjenja jest altruizam i suosjećanje. Drugo,nešto manje altruističko objašnjenje, jest da problem nije riješen dok se zaraza širi iz drugih, siromašnijih zemalja i da virus ne “priznaje” državne granice ni ekonomsku razvijenost. Slučajno ili ne, a tu se nazire i treće objašnjenje, jest da je farmaceutskim kompanijama unosnije naplatili milijarde dolara svoja cjepiva najbogatijim državama, nego podijeliti recepte, upute i tehnologije bez naplate i bez borbe.

Komentari

komentar
You may also like