G20 se složio oko globalnog poreza za korporacije do 2023.

Jučer i prekjučer su se sastali ministri gospodarstva država članica G20 u Veneciji. Glavna tema razgovora bio je prijedlog iz ureda američkog predsjednika o uvođenju globalnog propisanog minimalnog poreza za korporacije od 15%. Ranije smo pisali o tome da se oko plana načelno složilo 130 zemalja.

Sastanak u Veneciji konkretnije je i formalnije potvrdio ovu odluku od strane 20 najvećih ekonomija svijeta. To su: Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Europska unija.

Iako prijedlog dolazi iz SAD-a i tamo tek treba proći glasanje u Senatu gdje će se prijedlogu vjerojatno suprotstaviti Republikanska stranka, a većina demokrata je tanka.

Ideja iza poreza jest da se prekine natjecanje država u tome tko može privući međunarodne korporacije nižim porezima. Rezultat je praksa izbjegavanja poreza kroz tzv. porezne oaze kao što su: Bermudai, Britanski Djevičanski otoci, kajmanski otoci, Irska, Švicarska, Hong Kong… Međunarodne korporacije, posebice one što prodaju digitalne usluge, registriraju urede i sjedišta u tim državama, ali zapravo posluju puno više u drugim državama.

Ministar financija njemačke, Olaf Scholz već je okarakterizirao sastanak kao “povijesni trenutak”, prenosi Euronews. Francuski ministar Bruno Le Maire sastanak je prozvao “pobjedom”, a na Twitteru je napisao ” Stajemo na kraj namještanju poreza i sada će digitalni divovi konačno platiti svoj dio poreza.”

Njihova američka kolegica Janet Yellen kazala je: “Svijet je spreman završiti globalnu utuku prema dnu korporacijskog oporezivanja”. Porez, ako zaživi, trebao bi biti na snazi 2023., prenosi Euronews. Ipak, nije jasno što je s državama koje nisu u ovih 130 koje su se do sada samo načelno složile. Ukoliko “globalni” porez ne bude zbilja globalni, onda gubi smisao. Korporacije, od kojih najveće imaju godišnji prihod veći od BDP-a većine država, prijavljivat će svoje urede u države koje nisu obuhvaćene ovim porezom.





 

 

Komentari

komentar





You may also like