G20: Suočavanje Lavrova i svjetskih čelnika, Zelenskij iznio prijedloge za okončanje rata

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sučio se sa svjetskim čelnicima prvog dana samita Grupe 20 (G20) održanog na indonezijskom ljetovalištu na otoku Baliju, dok je pokušavao oslikati rat protiv Ukrajine kao sukob “pokrenut od strane Zapada”, piše Newsweek.

Dvodnevni samit započeo je u utorak u vrijeme velikih napetosti; Lavrov je na događaju predstavljao ruskog predsjednika Vladimira Putina, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nabrojao je niz mjera potrebnih za okončanje rata u svojoj zemlji. Većina članica G20 iskoristila je priliku u utorak da osudi rat koji je započeo nakon što je Putin napao Ukrajinu 24. veljače.

Britanski premijer Rishi Sunak osudio je odluku Rusije da napadne Ukrajinu, rekavši da je “potkopala temeljna načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta”. “Svi mi ovisimo o tim načelima. Oni su temelji međunarodnog poretka. Moraju se podržati”, rekao je Sunak na samitu G20, ističući Putinovu odsutnost na događaju. “Primjetno je da se Putin nije osjećao sposobnim pridružiti nam se ovdje. Možda bismo, da jest, mogli nastaviti s rješavanjem stvari”, rekao je Sunak. “Jer najveća pojedinačna razlika koju bi itko mogao napraviti jest da Rusija izađe iz Ukrajine i okonča ovaj barbarski rat.” “Vrlo je jednostavno – zemlje ne bi trebale napadati svoje susjede, ne bi trebale napadati civilnu infrastrukturu i civilno stanovništvo i ne bi trebale prijetiti nuklearnom eskalacijom”, dodao je Sunak.

Lavrov je tijekom konferencije za novinare na G20 rekao da je održao kratke razgovore s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o tekućem sukobu u Ukrajini. Reuters je, međutim, izvijestio da je Scholz, upitan o razgovorima razgovorima, poručio da je Lavrov “stajao blizu njega i rekao nekoliko rečenica. To je bio razgovor”.

Lavrov je kritizirao uvjete Kijeva za mirovne pregovore kao “nerealne” i rekao da Ukrajina “odbija razgovarati”, zbog čega je “teško postići dogovor”. Zelenski je u svom virtualnom obraćanju apelirao na podršku “lidera G19”, odnosno G20 bez Putina. Između ostalih mjera, Zelenski je rekao da Rusija mora pristati na teritorijalni integritet Ukrajine, povući svoje trupe iz njegove zemlje i platiti naknadu za štetu prouzročenu invazijom. Lavrov je uzvratio ponavljajući neutemeljene tvrdnje da je invazija bila opravdana jer se Rusija bori protiv neonacista u Ukrajini i optužio Kijev za odugovlačenje sukoba. Mediji su objavili da će većina članica G20 u srijedu objaviti zajedničku deklaraciju osuđujući ruski rat u Ukrajini.

Rusija ne odbija pregovarati s Ukrajinom, to radi kijevski režim, poručio je Lavrov novinarima u utorak nakon svog sudjelovanja na summitu G20, prenosi Tass. “Opetovano smo potvrdili preko našeg predsjednika da ne odbijamo pregovarati. Ako itko odbija pregovarati, to je Ukrajina. Što dulje [režim u Kijevu] nastavi odbijati, teže će biti postići dogovor”, pojasnio je.





Zelenskij predlaže 10 rješenja za okončanje rata s Rusijom

Ukrajinski predsjednik predložio je u utorak deset rješenja za okončanje rata s Rusijom, prenosi Anadolu.

U video obraćanju na samitu G-20 na Baliju, u Indoneziji, Volodimir Zelenskij je istaknuo opasnost od radijacije i nuklearne sigurnosti u svom prvom prijedlogu, tijekom kojeg je naglasio da “nitko nema pravo ucjenjivati ​​svijet radioaktivnom katastrofom. ” “Rusija je pretvorila našu nuklearnu elektranu Zaporižju u radioaktivnu bombu koja može eksplodirati svakog trenutka. Kamo će oblak radijacije otići? Možda prema teritoriju EU-a. Možda u Tursku. Možda na Bliski istok. “Čak i hipotetsku mogućnost takvog scenarija smatram kriminalnom”, rekao je Zelenskij, zahtijevajući povlačenje ruskih snaga iz objekta i prijenos njegove kontrole na ukrajinsko osoblje i osoblje IAEA-e.





U svom drugom prijedlogu koji je istaknuo sigurnost hrane, zahvalio je Turskoj, UN-u i drugim partnerima na obnovi crnomorske inicijative za žitarice, iz koje se Rusija povukla 20. listopada, ali je kasnije ponovno ušla zahvaljujući diplomatskim naporima Ankare. Zelenskij je istaknuo da inicijativa za žito zaslužuje “neodređeno produženje” bez obzira na rat, tvrdeći da je “pravo na hranu temeljno pravo svake osobe na svijetu”. “Ukrajina ove godine može izvesti 45 milijuna tona hrane i neka značajan dio toga bude usmjeren onima koji najviše pate. Što mi točno predlažemo? Svaka se zemlja može pridružiti s određenim doprinosom i postati sukreatorom pobjeda nad glađu i prehrambenom krizom”, rekao je Zelenskij.

Treći prijedlog koji je spomenuo Zelenskij vezan je za energetsku sigurnost. Optužujući Rusiju da je pretvorila “hladnoću u oružje”, istaknuo je da je oko 40 posto ukrajinske energetske infrastrukture uništeno ruskim projektilima i napadima dronovima. “Ako Rusija pokušava lišiti Ukrajinu, Europu i sve potrošače energije u svijetu predvidljivosti i stabilnosti cijena, odgovor na to treba biti prisilno ograničavanje izvoznih cijena za Rusiju, tako da izvozna cijena ne bude viša od proizvodnog troška. To je pošteno. Ako nešto uzmete, svijet ima pravo uzeti od vas”, ustvrdio je.

Ostali prijedlozi Zelenskog uključuju model “svi za sve” za oslobađanje zatvorenika i deportiranih osoba, provedbu Povelje UN-a i obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, kao i uspostavu “posebnog suda” i međunarodnog mehanizma naknade svih šteta koje je Rusija prouzročila u ratu.

Također je predložio stvaranje platforme za procjenu ekološke štete od rata, održavanje međunarodne konferencije za učvršćivanje poslijeratne sigurnosne arhitekture u euroatlantskom prostoru koja uključuje jamstva za Ukrajinu te potpisivanje dokumenta kojim se potvrđuje kraj rata nakon što se provedu sve “protivratne mjere”. “Iznio sam konkretna, praktična rješenja. Mogu se provesti. Brzo. Učinkovita su. A ako se Rusija usprotivi našoj mirovnoj formuli, vidjet ćete da želi samo rat”, zaključio je Zelenskij.

 

Z. Meter: Svijet u glibu premreženih interesa! Summit G 20 ništa neće riješiti

 

Komentari

komentar

You may also like