G7 će raspravljati o pitanju priznavanja talibana, a u rujnu i G20

Čelnici zemalja G7 okupit će se danas na hitnom summitu kako bi razgovarali o mogućnosti službenog priznavanja talibana u Afganistanu, izvijestio je CNN pozivajući se na svoje izvore.

Prema navodima te američke televizije, sastanak je inicirao britanski premijer Boris Johnson koji smatra kako bi zemlje G7 trebale zauzeti zajednički stav o radikalnom talibanskom pokretu. Dugoročno, to će pomoći u odobravanju plana za priznavanje afganistanske vlade koju planiraju uspostaviti talibani.

Summit bi mogao postaviti pitanje potrebe formiranja vlade Afganistana, uključujući i ljude koji nemaju veze s talibanima. Osim toga, EU će pozvati zemlje G7 da se dogovore o pravednoj shemi prihvata afganistanskih izbjeglica i produže vremenski rok za evakuaciju iz Afganistana nakon 31. kolovoza.

Međutim, očito je kako je G7 postao preuzak format za rješavanje gorućih svjetskih problema. Jer da nije tako, ne bi članice tog formata sudjelovale i na summitima kluba G20 čiji su one sastavni dio i gdje sudjeluju sve najvažnije svjetske zemlje, između ostalog Rusija, Kina, Indija i Brazil.

Tako će se već u rujnu održati hitni summit G20 posvećen kriznoj situaciji u Afganistanu, objavio je danas talijanski medij Il Giornale. Pripremu summita najavio je i talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Još nije odlučeno hoće li se održati fizički u glavnom talijanskom gradu Rimu ili posredstvom videokonferencije. Datumi još nisu određeni, ali će biti odabrani na način da ne dođe do preklapanja sa 76. sjednicom Glavne skupštine UN-a.





 

 

Komentari

komentar





You may also like