G7 obećava Ukrajini vojnu i financijsku potporu “koliko god bude potrebno”

Čelnici Grupe sedam (G7) u ponedjeljak su ponovno potvrdili svoju predanost Ukrajini. Obećali su da će nastaviti s “financijskom, humanitarnom, vojnom i diplomatskom potporom… koliko god bude potrebno”, izvještava Anadolu Agency.

Nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim putem video veze, čelnici su objavili da namjeravaju udariti Moskvu s još sankcija i poduzeti druge mjere poput viših carina i ograničenja cijene ruske nafte. “Ponavljamo naš zahtjev da Rusija prekine ovaj rat izbora i odmah, bezuvjetno prekine sva neprijateljstva i povuče svoje vojnike i vojnu opremu s cijelog teritorija Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica”, stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom na drugi dan summita G7 koji je u tijeku u Njemačkoj.

Ovo je prvi osobni skup sedam vodećih svjetskih gospodarstava otkako je 24. veljače počeo ruski rat protiv Ukrajine, a ključna točka dnevnog reda bila je ratna kriza hrane i energije. Čelnici su se obvezali “pomoći Ukrajini da se obrani”, rekavši da će proširiti suradnju u obavještajnim službama, razmjeni informacija, pomorskoj sigurnosti i drugim područjima. Prema izvješćima, očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden također objaviti kupnju naprednog obrambenog sustava zemlja-zrak za Kijev.

“Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu u obrani njezinih mreža od kibernetičkih incidenata i proširiti našu suradnju u područjima energetske sigurnosti i sigurnosti nuklearnog materijala i objekata, pitanja okoliša i korištenja vode”, stoji u priopćenju. G7 će proširiti ciljane sankcije kako bi Rusiji dodatno ograničio pristup ključnim industrijskim inputima, uslugama i tehnologijama koje proizvode zapadna gospodarstva, posebice ona koja podupiru rusku industrijsku bazu naoružanja i tehnološki sektor, dodaje se. U zasebnom priopćenju Bijele kuće navodi se da će SAD povećati carine na više od 570 grupa ruskih proizvoda u vrijednosti od približno 2,3 milijarde dolara. Što se tiče globalne prehrambene krize koju je izazvao rat, G7 je pritisnuo Rusiju da “bez uvjeta prestane s napadima na poljoprivrednu i prometnu infrastrukturu i omogući slobodan prolaz poljoprivrednih brodova iz ukrajinskih luka u Crnom moru”.

Pomoć i rekonstrukcija

G7 je do sada osigurao i obećao “više od 2,8 milijardi dolara humanitarne pomoći u 2022.”, navodi se u priopćenju. Čelnici su rekli da će “nastaviti pružati značajnu i stalnu humanitarnu potporu onima koji su pogođeni ruskim ratom”.





Što se tiče napora za obnovu ratom pogođene Ukrajine, pozdravili su “inicijativu predsjedništva (G7) da sa Ukrajinom sazove međunarodnu konferenciju stručnjaka na visokoj razini, kako bi se postigao napredak u sveobuhvatnom planu obnove”. “Spremni smo podržati međunarodni plan obnove koji je izradila i provodi Ukrajina u bliskoj suradnji s bilateralnim i multilateralnim partnerima”, stoji u priopćenju.

Čelnici su naglasili da će vodeće svjetske ekonomske sile “nametnuti teške troškove Rusiji i onima koji su suučesnici u njezinoj agresiji”. Međutim, također će dati prioritet naporima za “pomoć globalnom gospodarstvu i poduzimanje mjera za ublažavanje učinaka prelijevanja, posebno u vezi s humanitarnim i drugim osnovnim potrebama, te ranjivom populacijom”, dodaje se u priopćenju.

Konkretni koraci





Obraćajući se na susretu G7, Zelenski je predložio konkretne korake koji bi mogli biti “korisni za Ukrajinu i Europu”.

Oni uključuju učinkovita sigurnosna jamstva za Ukrajinu, moderne sustave proturaketne obrane, nastavak izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, priznanje Rusije kao sponzora terorizma i poslijeratnu obnovu Ukrajine.

Komentari

komentar

You may also like