G7: Plaćanje ruskog plina u rubljima je “neprihvatljivo”

Plaćanje ruskog plina u rubljima je neprihvatljivo, ponovile su zemlje Grupe sedam (G7), dok je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao da ovaj nedavni zahtjev iz Moskve pokazuje da su leđa ruskog predsjednika Vladimira Putina “uza zid”, izvještava Al Jazeera.

“Svi ministri G7 [energije] složili su se da je ovo jednostrano i jasno kršenje postojećih sporazuma”, rekao je Habeck, čija zemlja predsjedava grupom G7 koju čine jake ekonomije: UK, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država.

“Plaćanje u rubljima nije prihvatljivo i pozivamo dotične tvrtke da ne udovolje Putinovom zahtjevu”, rekao je njemački ministar danas u okviru sastanka koji traje od subote i završava večeras. Naime, Putin je prošlog tjedna najavio da će Rusija prihvaćati plaćanja samo u ruskim rubljima za isporuke plina “neprijateljskim zemljama”, što uključuje sve članice Europske unije. Također je kazao kako Moskva neće plaćati u “kompromitiranim valutama”. Ekonomski analitičari su rekli da se čini da je taj potez osmišljen kako bi se pokušala podržati ruska nacionalna valuta, koja je pala u odnosu na druge valute otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače i nakon što su zapadne zemlje odgovorile sankcijama Moskvi.

Na pitanje novinara može li Rusija smanjiti opskrbu prirodnim plinom europskim kupcima ako odbiju zahtjev za plaćanjem u rubljima, glasnogovornik Kremlja danas je rekao kako “očito nećemo isporučivati ​​plin besplatno. U našoj situaciji teško je moguće i izvedivo baviti se dobrotvornim djelovanjem za Europu”, rekao je Dmitrij Peskov.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je u petak Putinov zahtjev za vrstom plaćanja koja bi zaobišla euro. Ruski potez “nije u skladu s onim što je potpisano i ne vidim zašto bismo ga primijenili”, rekao je Macron. Kao i druge europske zemlje, Njemačka se utrkuje u pronalasku načina da smanji svoje snažno oslanjanje na uvoz energije iz Rusije nakon rata u Ukrajini. Njemačka se mora odviknuti od ruske nafte, plina i ugljena “kako ne bi jačala režim”, rekao je Habeck uz tvrdnju da se Moskva pokazala kao “nepouzdan dobavljač”. Berlin je brzo nakon ruskog napada na Ukrajinu blokirao proces certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2. No, njemačka vlada se do sada opirala pozivima da se uvede embargo na uvoz ruske energije, rekavši da bi to moglo gurnuti njih, najveće europsko gospodarstvo, u zastoj.

Komentari

komentar





You may also like