G7 tražit će novu istragu o porijeklu Covida-19 i promovirati cijepljenje

U Velikoj Britaniji, u odmaralištu Carbis Bay na poluotoku Cornwall, od 11.-13. lipnja održat će se sastanak čelnika zemalja G7, na kojem će sudjelovati i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Očekuje se da će se na sastanku razgovarati o provedbi novog istraživanja s ciljem razjašnjenja porijekla koronavirusa Covid-19, izvijestio je Bloomberg.

Njegovi su se novinari upoznali s nacrtom završne zajedničke izjave država G7, koja poziva na “novu transparentnu studiju podrijetla koronavirusa” pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije – WHO.

Sudionici summita također namjeravaju najaviti planove za daljnju distribuciju “najmanje milijarde doza cjepiva” protiv koronavirusa. Zemlje G7 također će se obvezati da će tijekom sljedeće godine promovirati isporuku cjepiva “80% svjetske odrasle populacije”. Zajednička izjava također se odnosi na plan za “okončanje pandemije do prosinca 2022.”. Uz to, na summitu se očekuje izjava potpore za “ukidanje nepotrebnih ograničenja na izvoz cjepiva” i “postavljanje zajedničkih standarda za međunarodna putovanja” te priznavanje certificiranja cjepiva između država.

Konačni tekst završne izjave još nije odobren.

 





Komentari

komentar

You may also like