G7 uvode veliki infrastrukturni projekt kao protutežu kineskom novom “Putu svile”

Grupa 7 najbogatijih zemalja (G7) danas će najaviti novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kineski “Pojas i put” kojeg još nazivaju i novim “Putem svile”. S tom informacijom je za Reuters “izašao” visoko pozicionirani službenik Bidenovog ureda.

SAD će izvršiti pritisak na čelnike drugih zemalja kako bi osudili prisilni rad u Kini i osudili Peking u službenoj zajedničkoj objavi.

“Nije dovoljan samo diplomatski sukob s Kinom. Do sada nismo ponudili nikakvu pozitivnu alternativu koja odražava naše vrijednosti i način na koji poslujemo”- rekao je diplomat koji je htio ostati anoniman.

Kineska globalni plan “Pojas i put” je pokrenut 2013. pod predsjednikom Xi Jinping te obuhvaća investicije i dogovore u Aziji, Europi, Africi, ali i Australiji (koja je ove godine ipak prekinula većinu odnosa s Kinom). Više od 100 država već je potpisalo sporazume s Kinom u okviru novog plana, a obuhvaćaju željeznice, luke, autoceste i ostalu infrastrukturu.

Prema Refinitiv bazi podataka, više od 2600 projekta je uključeno u ovaj kineski plan, a njihova zajednička cijena je nevjerojatnih 3.7 bilijarde dolara.

Američki diplomat tvrdi da je kineski plan obilježen “manjkom transparentnosti, štetom za okoliš i prisilom prema manjim državama”. Stoga G7 sada pokušava ponuditi alternativu.
Diplomat još nije rekao što će točno plan obuhvaćati i kako će biti financiran. Novim planom država G7 trebali bi javnim i privatnim ulaganjima pomoći manje razvijenim zemljama kojima treba, procjenjuje se, 40 bilijardi dolara do 2035.

 

Komentari

komentar

You may also like