Gabriel Boric je novi predsjednik Čilea: mladi ljevičar hrvatskog podrijetla

Ljevičarski političar Gabriel Boric (35) postao je u nedjelju najmlađi predsjednik Čilea, pobijedivši u neizvjesnoj utrci kandidata krajnje desnice Josea Antonia Kasta, prenosi AA

Boric je osvojio 56 % glasova, dok je njegov protukandidat, populist Jose Antonio Kast osvojio 44 posto.

“Bit ću predsjednik svih Čileanaca. Neću vladati sam unutar četiri zida”, rekao je Boric u kratkom televizijskom obraćanju. Tijekom svog pobjedničkog govora Boric je najavio da će njegova vlada proširiti socijalna prava stanovništva, ali da će to napraviti na fiskalno odgovoran način i imajući na umu brigu za zdravlje ekonomije najvećeg svjetskog proizvođača bakra. Također je rekao da će se suprotstaviti rudarskim projektima koji “uništavaju” prirodni okoliš, među kojima je i kontroverzni projekt Dominga vrijedan 2,5 milijarda dolara koji uključuje rudarenje željeza, bakra i zlata, prenosi Reuters.

Boric, progresivni političar, igrao je važnu ulogu u studentskim protestima 2011. protiv strukturalne nejednakosti u Čileu. Obećao je da će se pozabaviti nejednakošću u zemlji reformom čileanskog mirovinskog i zdravstvenog sistema i smanjenjem radnih sati u tjednu s 45 na 40. Boric se zauzima za veliku poreznu reformu po kojoj bi najbogatijih jedan posto Čileanaca koji posjeduju 26,5 posto nacionalnog bogatstva, više sudjelovali u njegovu programu boljeg pristupa zdravstvu i školstvu te uspostave novog mirovinskog sustava koji je danas u cijelosti u privatnim rukama.

Zanimljivost je da Boric u svojoj službenoj biografiji navodi da ima hrvatske i katalonske korijene. Njegovi pradjed i prabaka su doselili u Čile s otoka Ugljana 1897. godine, a i Boric je posjetio otok s kojeg su njegovi preci došli 2010. godine.

Njegov rođak Domagoj Kombura za Novu TV je u rujnu ispričao kako je Boric htio posjetiti kuću u kojoj mu je pradjed živio. “Bio je sramežljiv i nije znao ni riječ hrvatskog, ali savršeno je govorio engleski. Sve ga je zanimalo, o svemu se raspitivao, totalno normalan čovjek”, rekao je Kombura
Komentari

komentar

You may also like