Gabriel Boric: Novi najmlađi predsjednik Čilea

Gabriel Boric prisegnuo je danas u gradu Valparaisu kao predsjednik Čilea, postavši s 36 godina najmlađa osoba koja je ikada vladala ovom južnoameričkom nacijom, prenosi AA.

Boric je u prosincu 2021. pobijedio kandidata krajnje desnice Josea Antonija Kasta, osvojivši 55,8% glasova na temelju politike veće socijalne zaštite za siromašne i najave više izdataka za socijalne reforme. Najavio je odluke bez presedana u zemlji, uključujući imenovanje većinskog ženskog kabineta koji se sastoji od 14 žena i 10 muškaraca. Nakon što je danas odsvirana državna himna i nakon što je bivši konzervativni predsjednik Sebastian Pinera napustio kongres, Boric je prisegnuo članovima svog kabineta. “Duboko sam ponosna na ovaj kabinet”, rekao je Boric, koji je obećao smanjenje radnog tjedna i otvaranje 500 000 radnih mjesta za žene.

Novi predsjednik, koji tek treba diplomirati kao pravnik, istaknuo se kao vođa studentskih prosvjeda 2019. protiv duboke nejednakosti u prihodima, zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, što je potaknulo proces izmjene čileanskog ustava iz ere diktature. Stručnjaci kažu da njegov dolazak označava novo jačanje južnoameričke ljevice koja se razlikuje od ljevice venezuelanske i nikaragvanske vlade. Svečanosti je nazočilo gotovo 500 uzvanika, među kojima su šefovi država i istaknute osobe, među kojima su predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso, predsjednik Dominikanske Republike Luis Abinader, argentinski predsjednik Alberto Fernandez i španjolski kralj Felipe VI. Nazočili su i predsjednik Perua Pedro Castillo, predsjednik Urugvaja Luis Lacalle Pou, predsjednik Bolivije Luis Arce, premijer Haitija Ariel Henry, te predstavnica američke vlade Isabella Casillas. Kao zanimljivost valjda spomenuti da novi predsjednik ima hrvatske korijene. Naime, njegovi predci s očeve strane obitelji doselili su se u Čile s otoka Ugljana krajem 19. stoljeća.

Komentari

komentar

You may also like