Gadafijev sin se ipak vratio u utrku za predsjednika Libije

Saifa al-Islama Gadafija, sina bivšeg libijskog čelnika, sud u Sebhi ipak je vratio u utrku za predsjednika Libije. Gadafijev odvjetnik Khaled al-Zaydi potvrdio je u četvrtak da je žalba njegovog klijenta prihvaćena i nazvao je odluku suda “pobjedom pravde i volje naroda”. Fotografija nasmiješenog kandidata objavljena je na stranici Gadafijeve kampanje na Twitteru, uz riječi zahvalnosti Alahu.

Nakon toga uslijedio je video koji prikazuje Gadafijeve pristaše. “Liberali slave povratak dr. Saif Al-Islama na izbore”, stoji u popratnom tekstu. Izborno povjerenstvo zemlje diskvalificiralo je Gadafija zbog njegove osude u odsutnosti iz 2015. za ratne zločine. Osuđen na smrt od strane suda u Tripoliju, a on ostaje pri tvrdnji o svojoj nevinosti. Također, uz njegovo ime ide i nalog za uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC).

Podnošenje njegove žalbe naišlo je na prepreke, uključujući napad naoružanih ljudi na zgradu suda. Izbori u Libiji trebali bi se održati 24. prosinca, a cjeloviti popis kandidata trebao bi biti objavljen sljedećih dana. Gadafi je obećao da će “obnoviti izgubljeno jedinstvo” zemlje, koja je gurnuta u građanski rat nakon svrgavanja i brutalnog ubojstva Muammara Gaddafija od strane pobunjenika koje je podržavao NATO u 2011. Gadafijevom sinu najozbiljnija konkurencija je vojni zapovjednik Khalif Haftara, de facto čelnika istočne Libije.

Komentari

komentar

You may also like