Gates: možda će biti potrebna treća doza cjepiva zbog novih sojeva

Milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates kazao je u intervjuu za CBS kako će možda treća doza cjepiva protiv covida-19 biti potrebna kako bi se spriječili teži slučajevi bolesti zbog novih sojeva.

“Rasprava je sada trebamo li imati super visoku procijepljenost trenutnim cjepivima, trebamo li treću dozu istog cjepiva ili trebamo modificirana cjepiva”, kazao je Gates za CBS.

Četvrti najbogatiji čovjek na svijetu i osnivač, sa suprugom, Zaklade Bill & Melinda Gates koja ulaže i u cjepiva, kazao je da svih pet kompanija koje proizvode američka cjepiva pokušavaju modificirati cjepivo i “dodati to kako bi ljudi, koji su već primili dvije doze, mogli primiti treću”.

“Mislim da je vjerojatno da ćemo imati podešeno cjepivo samo kako bismo bili apsolutno sigurni da, budući da ove inačice pogađaju SAD, one ne bježe od zaštite cjepivom”; kazao je Gates.

Gates financira istraživanja u Južnoj Africi s ciljem utvrđivanja jesu li cjepiva AstraZenece, Johnson&Johnsona i Novavaxa efikasna protiv novog soja.

“AstraZeneca posebno ima izazov s (novom, op.a) varijantom. A druga dva, Johnson & Johnson i Novavax, nešto su manje učinkovita, ali još uvijek dovoljno učinkovita da bismo ih apsolutno trebali izvući što je brže moguće dok proučavamo ovu ideju podešavanja cjepiva”, rekao je Gates.





 

Komentari

komentar





You may also like