Gates: puno je lakše riješiti covid-19 krizu nego klimatsku krizu

Osnivač Microsofta i četvrti najbogatiji čovjek na svijetu Bill Gates kazao je kako je puno lakše riješiti covid-19 krizu nego klimatsku krizu.

Okončati pandemiju covida-19 je “vrlo, vrlo lagano”, u usporedbi s problemom koji predstavlja klimatska kriza, kazao je Gates, čije bogatstvo iznosi 124 milijarde dolara, piše BBC.

Gates, koji je jedan od najupornijih zagovaratelja oštrih mjera protiv pandemije koronavirusa, u posljednje se vrijeme više bavi klimatskom krizom, pa je napisao i knjigu “Kako izbjeći klimatsku katastrofu” (How to Avoid a Climate Disaster).

Razriješenje klimatske krize bila bi “najnevjerojatnija stvar koju je čovječanstvo ikad učinilo”, kazao je Gates.

“Nikada nismo izvršili tranziciju poput ove o kojoj pričamu da ćemo ju napraviti u narednih trideset godina. Ne postoji takav presedan”, kazao je.

Bill Gates se zalaže za velike tehnološke promjene i praktični prestanak korištenja fosilnih goriva kako bi se eliminirala emisija ugljičnog dioksida 2050.





Međutim, kako primjećuje BBC, dok je njegov Microsoft bio u usponu, govorio je da regulacije guše inovativnost. Sada, kao četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, komotno može zagovarati oštre regulacije koje (u najmanju ruku) neće smanjiti njegovo bogatstvo.

Istodobno se ne odriče korištenja svojih privatnih zrakoplova.

 





Komentari

komentar

You may also like